Sonline.hu videó

2023.10.14. 13:37

Emléktáblát avattak a lengyelek megmentőjének - FOTÓ, VIDEÓ

Varga Béla 120 éve született, 1903-ban és 1929-től teljesített szolgálatot plébánosként Balatonbogláron.

Kovács Gábor László

Fotó: Nemeth_Levente

Máig ápolják az emlékét, mert ő volt a lengyel gimnázium megalapítója, és a lengyel menekültek megmentőjeként tartják számon. A jubileum tiszteletére szombaton emléktáblát avattak a róla elnevezett városi művelődési ház falán. Az emléktáblát Gera Katalin, kaposvári szobrászművész készítette. Mészáros Miklós polgármester köszöntője után  Vajda Gábor plébános és Móring József Attila kormánybiztos, országgyűlési képviselő méltetet Varga Béla érdemeit. Az ünnepségen részt vett Neszményi Zsolt, Somogy vármegye főispánja, Rónayné Slaba Ewa lengyel nemzetiségi szószóló, Cséby Géza, a lengyel köztársaság tiszteletbeli konzulja, és Kollár János, az Országos Lengyel Önkormányzat elnökhelyettese. Az emléktáblát egyházi felszentelés után koszorúzták meg a résztvevők. 
 

 

Varga Béla szerepet vállalt a Független Kisgazdapárt megalapításában, amelynek 1937-től országos alelnöke lett. 1939-1944 között országgyűlési képviselő volt. A második világháború alatt részt vett a Magyarországra menekült lengyelek, az üldözött francia katonatisztek támogatásában, a német megszállás után pedig segített a magyarországi zsidók megmentésében is. A szovjetek Wallenberggel együtt elfogták, halálra ítélték, de egy magyar-orosz tolmács segítségével megszökött, majd később az Ideiglenes Nemzetgyűlés tagja lett, 1946-ban az országgyűlés elnökévé választották. 1947-ben a letartóztatása elől elmenekült az országból. Az USA-ba emigrált, ahol a külföldi magyar emigráció vezetője lett.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában