Balaton

2024.06.21. 14:17

Szolgálatban a gyermekmentők: tavaly háromszáz esetben segítettek

Szolgálatba álltak a gyermekmentők Balatonlellén. Felszerelt új rohamkocsijukkal augusztus 25-éig a városban és hatvan kilométeres körzetében segítik a mentők munkáját.

Góz Lilla

Minilabor, mobil ultrahang, újraélesztő készülék, az intubáláshoz szükséges eszközök, videólaringoszkóp, több táskányi gyógyszer és csontfúró. Ezekkel is rendelkezik a gyermekmentők gépjárműve.

– Idén egy hibrid, megkülönböztetett jelzéssel rendelkező mentőautó állt szolgálatba, amelyben van hűtőláda és terepen is könnyebb vele közlekedni – mondta el Gesztes Éva.

 A Magyar Gyermekmentő Alapítvány szakmai vezetője hozzátette: a riasztásokat az Országos Mentőszolgálat irányító csoportjától kapják a 112-es számra érkező bejelentések alapján, emellett pedig helyben, ambuláns betegeket is ellátnak.
– Tavaly kétszázötven esetet láttunk el, volt sok allergiás reakció és a közlekedési- vízi- és sportbaleset, valamint helyben félszáz ambuláns betegnek segítettünk – jegyezte meg Gesztes Éva. Az idén a tizenhetedik szezonjukat kezdik meg. Péntektől augusztus 25-éig az ország minden tájáról érkező tizenkét orvos és nyolc mentőtiszt teljesít szolgálatot Balatonlellén.

– Beköszöntött a kánikula, így nem számítunk nyugodt hétvégére – mondta el Gesztes Éva. 

gyerekmentő Balatonlelle
 

A Magyar Gyermekmentő Alapítvány vezetője csaknem tizenkilenc éve üzemeltet gyermek-mentőorvosi kocsikat az Országos Mentőszolgálattal együttműködésben az ország több pontján. – Ezek az egységek a gyermek-intenzívosztályok meghosszabbított karjaiként foghatóak fel, szakorvossal és teljes körű rohamfelszereléssel vonulnak a 112-es segélyhívószámra bejelentett legsúlyosabb állapotú csecsemőkhöz és gyermekekhez – mondta el Gesztes Éva. Hozzátette: az elmúlt évek során 42 ezer beteg mentőellátását végezték. 

gyerekmentők
 

Azt tapasztalják, hogy nagyok sok gyermekkori baleset újra és újra megismétlődik. Ezért ismeretterjesztő mesekönyveket és ingyenes gyermek elsősegély-applikációt készítettek, valamint háromezer információs táblát helyeznek ki országszerte több településen. Gesztes Éva hozzátette: a balesetek bekövetkeztétől számított első tíz perc meghatározó a betegség kimenetele szempontjából. 
– Az applikációban az egyes vészhelyzetekre kattintva pár másodperces videót látunk az azonnali teendőkről, majd alatta szöveges leírást is találunk, például alkartörés, magasból esés, fulladás és égési sérülés esetében is hasznos tanácsokat kaphatnak a szülők, nagyszülők – jegyezte meg az alapítvány szakmai vezetője.  
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában