Darány

2024.07.09. 09:11

Határkerüléssel a jégverés ellen

Gamos Adrienne

Határátlépés után jégverésnapi határkerülésen vett részt Darány kis létszámú önkormányzati küldöttsége az erdélyi testvértelepülésen, Székelyderzsen. A múlt szomorú emlékezésre is készteti a helyieket minden évben. Ugyanis 1815-ben a jég többször is elverte a falu határát, olyannyira, hogy ősszel zölden aratták le a gabonát. Két évszázada már élő hagyomány, fogadalmi ünnep lett a jégverésnapi határkerülésből. A megemlékezést falunappal kötik össze a derzsiek, idén is lóháton, szekéren vagy gyalogosan huszárok kíséretében járták körbe a falu határát. 

Mihály János történész Székely szimbólumok régen és ma címmel mutatta be könyvét, míg Kolozsvári József nótaénekes hajnali kettőig szórakoztatta a darányiakat. Második nap csodálatos volt látni és hallgatni az erdélyi népviseletbe öltözött 100 tagú Szentegyházi Gyermekfilharmónia előadását, melyet negyvenfős gyermekzenekar kísért. Megtekinthették a Maros Művészegyüttes Erdély­ország szép vizei folklórműsort is. A találkozón folytatódott a több mint 30 éve elkezdődött kapcsolatépítés.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában