Pótfelvételi

2024.08.15. 14:00

Kaposváron töretlen a pedagógiai képzések népszerűsége

Az elmúlt két évben több mint két és félszeresére növekedett a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Kaposvári Campusra pótfelvételi útján jelentkező hallgatók száma. Idén 288-an nyújtották be így jelentkezésüket Kaposvárra, mondta el Vörös Péter, campus főigazgató csütörtöki sajtótájékoztatóján. 

Koszorus Rita

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy egy kifejezetten sikeres időszakon vannak túl, hiszen az általános felvételi eljárásban mintegy 800 hallgató nyert felvételt, a pótfelvételi során pedig 288-an adták be a jelentkezésüket Kaposvárra. 
– Ezzel pedig az elmúlt 10 év legjobb felvételi számait érheti el a Kaposvári Campus, ahol szeptemberben jó eséllyel mintegy ezer gólya kezdheti meg tanulmányait – mondta el Vörös Péter.

Kaposvári Campus, Kameramen
Tíz éve nem vettek fel ennyi hallgatót Kaposvárra. 

A Kaposvári Campuson is a pedagógusképzés volt a legnépszerűbb

A Kaposvári Campus főigazgatója kiemelte: 2022-höz képest 269 százalékkal nőtt a jelentkezők száma, sőt még a tavalyi rekordévet is sikerült 7 százalékkal túlszárnyalni. – Tavalyhoz képest legjelentősebb mértékben, ötven százalékkal a műszaki terület népszerűsége emelkedett, ide 15-en adták be a jelentkezését, ezzel jó eséllyel érjük el az 50 fős létszámot. Az agrár szakok iránti érdeklődés is töretlen, 2023-hoz képest 13 százalékkal többen, 45-en választották ezt a területet. Itt a mezőgazdasági mérnök és a kaposvári specialitás az állattenyésztő mérnök alapszakra volt a legnépszerűbb. Az országos tendenciákhoz hasonlóan a Kaposvári Campuson is a pedagógusképzés volt a legnépszerűbb, 206-an jelölték meg ezt a területet, jegyezte meg Vörös Péter. Hozzátette: minden képzési területen sikerült növelni a jelentkezők számát. 

Kiemelt az érdeklődés a pedagógiai szakok iránt. 

A pedagógusképzés esetében a legtöbb pótfelvételiző első helyen jelölte meg az intézményt. –Az alapszakok a legnépszerűbbek, ezekre 206-an jelentkeztek és a gyógypedagógia a legkedveltebb, de nagyon sok az óvodapedagógus és a tanító szakos hallgató is, mondta Petőné Csima Melinda, Neveléstudományi Intézet tudományos igazgató-helyettese. Ez a felvételi eljárás annyiban más, hogy motivációs beszélgetésre van lehetőségük. 

Fontos tudni, hogy augusztus 21-én lesz még mód a motivációs beszélgetésen és az alkalmassági vizsgán részt venni, hívta fel a figyelmet Petőné Csima Melinda. Erre jelentkezni péntek reggel 8 óráig lehet még. 

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy még államilag finanszírozott helyek is vannak, így jó esélyük van a pótfelvételizőknek arra, hogy ilyen helyre vegyék fel őket. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában