Milliónyi okuk van maradni

2024.08.06. 06:54

Pénzt kapnak a családok, ha gyerek a helyi intézményekbe jár

Eddig már több mint 30 millió forintot helyezett letétbe a megszületett gyermek után a balatonszentgyörgyi önkormányzat. A település vezetése évekkel ezelőtt döntött úgy, hogy minden újszülött gyermeket egy-egy millió forinttal támogatnak. A családok azonban majd a gyermekük 14. életéve után nyúlhatnak hozzá az összeghez és a kamatokhoz.

Marosi Gábor

Fotó: Németh Lenvete

Farkas László Nándor, a település polgármestere elmondta, a pénzt majd csak akkor kapják meg a családok, ha vállalják, hogy gyermekük a faluba jár bölcsődébe, óvodába és ott is végzi el az általános iskolát. Miután egy gyerek elballagott a nyolcadik osztályból, akkor a család kamatokkal együtt megkapja a félretett összeget. Mint megtudtuk, 2020-ban és 2021-ben összesen tizenkettő, 2022-ben kilenc, tavaly hat, idén eddig már négy gyermek született Balatonszentgyörgyön. Ugyanakkor, ha hinni lehet az előzetes gólyahíreknek, az év végéig még három újszülöttel gyarapodhat a település. 

– Ezzel a segítséggel nem az a szándékunk, hogy a szülőket egyszerűen anyagilag arra motiváljuk, hogy egymillió forintért vállaljanak gyermeket, hanem hozzá szeretnénk járulni a gyerekek saját útkezdéséhez – hangsúlyozta lapunknak Farkas László Nándor. 

– Ez egy jó alap lehet a későbbiekben, melyre tudnak építkezni a szülők és a gyerekek. Az egymillió forintos segítséget pályázati források nélkül, kizárólag az önkormányzat saját pénzéből adjuk a családoknak. Szigorú gazdálkodásból, megtakarításokból és az adóbevételekből tudjuk finanszírozni a programot – emelte ki a településvezető. 

Az egy millió forintot kamatostul kapják meg, ha a gyerek kijárta a 8. osztályt

Hajas Elza az egyik balatonszentgyörgyi édesanya megkeresésünkre elmondta, kétéves kislánya is jogosult, azaz „megkapta” az egymillió forintot. 
– Ez jó lesz majd neki indulótőkének a középiskolába, vagy akár arra, hogy befizessen egy jogosítvány-tanfolyamra – emelte ki Hajas Elza
– Teljesen egyedülálló ez az egymilliós segítség. Nem tudok arról, hogy a környező balatoni vagy somogyi településeken hasonló formában támogatnák a gyerekeket – mondta a szentgyörgyi édesanya. Hozzátette: jól felszerelt intézményekkel rendelkezik a település, minden megtalálható, ami élhetővé teszi a falut. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában