Iskolakezdés

2024.08.30. 17:30

Sokan az utolsó pillanatra hagyták az írószerek és a váltócipő beszerzését

Volt, aki fehér pólót keresett testnevelésórára, mások váltócipőre vadásztak, az iskolakezdés előtti utolsó rohamot állják ezekben a napokban az áruházak. A családok átlagosan ötvenezer forintot költenek csemetéikre a tanévkezdéshez kapcsolódóan, sokan már hónapokkal korábban megkezdték a szükséges tanszerek, ruhák beszerzését.

Góz Lilla

Fotó: Lang Róbert

– Anya, szerintem ez nekem jó lenne – mutatott a piros autós melegítőre egy kisfiú az egyik kaposvári áruházban.
– A tanszereket már beszereztük, de még egy-két ruha kelleni fog, mert a gyerekek gyorsan nőnek. Nemrég kaptak nadrágot, de már kivillan a bokájuk – mondta egy kaposvári édesanya, Kovács Klaudia
Tőle nem messze egy nagymama vásárolt unokájával.

– Nem kevés kiadás egy iskolakezdés, ilyenkor a nagyszülőknek is muszáj besegíteni – indokolta ottlétét az idős asszony. 

Az üzletvezető elmondása szerint mozgalmasan telik a tanítás előtti utolsó hét. Náluk leginkább a pamut fehér pólókat, melegítőszettet, fehérneműket keresik a gyerekeknek. 

– Már csak a tisztasági csomag van vissza, kell a két óvodásnak és az iskolás kisfiamnak is – mondta el egy édesanya, miközben a kisebb törölközők között válogatott. 

Az egyik kaposvári papír- és írószer kereskedésben is nagy volt a forgalom a tanévkezdés előtt.
– Sokan már csak egy-két apróbb dolgot keresnek, mások viszont az összes írószer megvásárlását az utolsó napokra hagyták – mondta el Gerhát Györgyi, a Mega-Papír 2004 Kft. ügyvezetője. Hozzátette: a lányoknál idén is sláger a barbie és lovas kollekció, a fiúknak a foci.
– Egész nyáron készültünk akciókkal és sok kedvezménykártyát osztottunk ki, évről évre többen élnek ezzel a lehetőséggel – jegyezte meg az ügyvezető. 
A KSH adatai szerint a gyermek alsó- és felsőruhák, illetve lábbelik minimálisan drágultak az előző évhez képest. Az idei tanévkezdéskor a tanszerek, írószerek ára tavalyhoz képest 7 százalék körül emelkedett. Egy felmérés szerint átlagosan egy magyar család egy általános iskolás korú gyermek tanévkezdésére 30–40 ezer forint közötti összeget költi el, ám ez az összeg csaknem meg is duplázódhat, például egy új iskolatáska vásárlása esetén. 
Az általunk megkérdezett családok többsége tartalékolt, hogy legyen elegendő pénze a szeptemberi tanévkezdésre. 
 

Megkérdeztük: mennyit költ a tanévkezdésre?

Magyar Gábor (Kaposvár)
Magyar Gábor (Kaposvár)
Fotó: Lang Róbert
Szűcsné Riba Zsanett (Kaposvár)
Szűcsné Riba Zsanett (Kaposvár)
Fotó: Lang Róbert
Talpas Richárd (Kaposvár)
Talpas Richárd (Kaposvár)
Fotó: Lang Róbert
– Egyik kisfiam ötödikes lesz, a másik hatodikba megy. A tanszereket már megvettem augusztus elején, most ruhát, cipőt kellett még vásárolni nekik. Megérzem a költségeket az iskolakezdés előtt, egyedül nevelem a fiúkat és legalább fejenként 30–40 ezer forintot költöttem eddig rájuk és még nem is vettük a márkás cuccokat. – Kisfiam, Barnabás harmadik osztályos lesz. Minden tanszert megvettünk már, tolltartót kapott újat, a táska maradt a tavalyi. Huszonötezret költöttem, de még ehhez jön hozzá a ruha és a cipő is. Most egy benti lábbelit vásároltunk, amely kényelmes és tépőzáras. Próbáljuk csak a szükséges dolgokat megvásárolni. – Mindkét kisfiamnak megvettük az írószereket, most a ruhákat válogatjuk össze. Nagyatád mellől jöttünk Kaposvárra. Hallottuk, hogy vannak leárazások és hátha tudunk spórolni egy kicsit azzal, hogy akciós, de minőségi cipőt, melegítőt találunk. Kell még fehér póló testnevelésre. Fejenként legalább ötvenezer forintot költünk. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában