A modern vezető érdeklődő és empatikus

2 órája

A kíváncsiság az új titkos fegyver a vezetésben

A kíváncsiság nemcsak a gyerekek egyik legismertebb tulajdonsága, hanem a sikeres vezetők talán legnagyobb fegyvere is. Erről Rádpusztán beszélt Batiz András tanácsadó, aki szerint, ha valódi figyelmet fordítunk másokra, akkor erős kapcsolatokat építhetünk és bizalmat teremthetünk.

Hajdú Marianna

Batiz András inspiráló előadás közben, ahol a somogyi vállalkozások képviselőinek arról beszélt, hogyan használhatják a kíváncsiságot a vezetői készségeik fejlesztésére

Forrás: SKIK

Sokszor halljuk, hogy a kíváncsiság a gyerekek sajátja, hiszen ők azok, akik felfedezik a világot kérdéseikkel. Azonban Batiz András, a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara (SKIK) szervezésében tartott csütörtöki előadásában éppen arról beszélt, hogy a kíváncsiság felnőttként is alapvető eszköz lehet a vezetésben, a kommunikációban és az emberi kapcsolatokban. Az interaktív beszélgetésen, amelyet a somogyi vállalkozások képviselőinek tartott a Rádpusztai Élménybirtokon, a tanácsadó egyértelműen kifejtette, hogy a kíváncsiság kulcs lehet a sikerhez, legyen szó vezetői készségekről vagy a mindennapi élet kommunikációs kihívásairól.

Batiz András előadást tart a somogyi vállalkozásvezetőknek a kíváncsiság vezetői erejéről a Rádpuszta Élménybirtokon.
Batiz András tartott előadást a somogyi vállalkozások képviselőinek a Rádpuszta Élménybirtokon a kíváncsiság erejéről
Forrás: SKIK

Miért fontos a kíváncsiság?

– A kíváncsiság nem csak azt jelenti, hogy több kérdést teszünk fel, hanem sokkal inkább arról szól, hogy valódi érdeklődést mutatunk mások iránt – mondta Rádpusztán Batiz András. – Ha ténylegesen figyelünk arra, amit a beszélgetőpartnerünk mond, azzal tiszteletet és törődést sugárzunk. Ez különösen fontos a mai világban, ahol a gyors kommunikáció és a felületes kapcsolatok uralkodnak. Batiz András szerint a kíváncsiság segítségével nemcsak jobban megérthetjük a másik embert, de könnyebben megtaláljuk a közös pontokat is, amelyek erősítik emberi kapcsolatainkat.

Az előadó számos példát hozott fel a saját életéből és pályafutásából az ismertetőn. Korábban televíziós műsorvezetőként és kormányszóvivőként is megtapasztalta, mennyire fontos a kíváncsiság a bizalom kialakításában. Az emberek szeretik, ha valaki valóban odafigyel rájuk, és ha ezt az érdeklődést mutatjuk feléjük, az előítéletek gyorsan leomlanak.

Hogyan hasznosítható a kíváncsiság a mindennapokban?

A vállalkozásvezetőknek azt tanácsolta Batiz András, teremtsenek olyan légkört a cégeknél, ahol a legkisebb szereplők is bátran megkérdőjelezhetik a megszokott dolgokat. Ez a kíváncsi hozzáállás nemcsak friss szemléletet hoz a cégbe, de segít abban is, hogy új és innovatív megoldások szülessenek.

Az előadás egyik legfontosabb üzenete az volt, hogy a kíváncsiságot minden helyzetben alkalmazhatjuk. Batiz András hangsúlyozta, hogy különösen a vezetői szerepekben van nagy szükség erre a készségre, hiszen egy empatikus, odafigyelő vezető sokkal eredményesebb lehet a csapatában. Ha például egy megbeszélésen a vezető figyelmet fordít arra, amit a csapattagok mondanak, és érdeklődést mutat irántuk, azzal nemcsak jobb döntéseket hozhat, de az összetartást is erősítheti a közösségen belül. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában