Fotók

2 órája

Ágdarálóval és rengeteg vetőmaggal gazdagodott a mentorkert óvoda

Csaknem egymillió forint értékben kapott kerti eszközöket a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Kaposvári Campus Gyakorló Óvodája csütörtökön. A gereblyéket, lapátokat, ágaprítót és vetőmagokat az Iskolakertekért Alapítvány pályázatán nyerte el a mentorkert címmel büszkélkedő óvoda.

Marosi Gábor

Az eseményen Raisz Anikó környezetügyekért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a környezeti nevelés és szemléletformálás összetett, izgalmas és a jövőnk szempontjából rendkívül fontos terület. – A napjainkban felnövőben lévő nemzedékek szemlélete és életmódja kulcsfontosságú lesz a környezeti problémákkal szembeni küzdelemben – hangsúlyozta az államtitkár. Raisz Anikó hozzátette, országosan jelenleg 1136 intézmény tagja a magyarországi Zöld Óvodák hálózatának.  Ez azt jelenti, hogy minden negyedik kisgyermek olyan intézményben nevelkedik, amelyik büszkélkedik ezzel a címmel. Az eseményen elhangzott, a Gyakorló-óvoda több mint 230 jelentkező közül két másik óvodával közösen nyerte el a Mentor óvodakert címet.

óvoda, iskolakert
Műsorral is készült az óvoda az eseményre.

Vörös Péter, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Kaposvári Campusának főigazgatója a kerti eszköz átadó ünnepségen arról beszélt, 2020 tavaszán hozták létre az élményporát a Gyakorló-óvodában azzal a céllal, hogy a kisgyermekek számára közelebb vigyék a vidéki életet. – Az ökológiai szemléletű gazdálkodással azt szeretnénk elérni, hogy felnőtt korukra tudatosabbak legyenek, valamint hogy az óvodai mindennapjaikat egy kicsit élménydúsabbá tegyük – emelte ki Vörös Péter. – Az iskolakertnek köszönhetően a pedagógusok és a pedagógiai szakos hallgatók is megismerkedhetnek a környezeti nevelés fontosságával és az itt megszerezett tapasztalatokat hasznosíthatják majd a mindennapjaikban. Fontos az is, hogy az itt szerzett jó gyakorlatokat megmutassuk más intézményeknek is, bízva abban, hogy elindulnak ezen az úton – tette hozzá a főigazgató.

Az óvoda a pályázaton egymillió forint értékben nyert el eszközöket

Az eseményen csaknem egymillió forint értékben adtak át különféle kertészeti eszközöket, használati tárgyakat és vetőmagokat az intézménynek. Pauliczky Nóra, az Iskolakertekért Alapítvány kuratóriumi elnöke kérdésünkre elmondta, a kaposvári Gyakorló-óvoda a pályázat részeként nemcsak eszközökhöz jutott hozzá, a pedagógusok akkreditált képzésen is részt vettek. Pauliczky Nóra arról is beszélt, a Gyakorló-óvodának, mint mentorintézménynek a következő öt évben nyílt napokat kell majd szervezniük, segíteni más érdeklődő óvodákat és szakmai  anyagot készíteni.

Nagyné Zsilovics Tímea, a Gyakorló-óvoda igazgatója elmondta, folyamatoson pótolni kell a kerti eszközöket, mert elhasználódnak, ezért is pályáztak, és ágdarálójuk sem volt, melyet most sikerült elnyerniük. Hozzátette, legalább öt évre elegendő vetőmaggal is gazdagodtak. 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában