Balaton

2024.09.14. 08:54

Esőálló programok is kellenek a Balatonra

Ami Keszthelyen zajlik, az érdekelheti a siófoki és a füredi turistákat is. Egy jó programért hajlandóak a vendégek egy kicsit többet is utazni.

Különösen igaz ez az őszi időszakra. Erre bizonyíték a ma kezdődő  fesztivál, amely megmutathatja, hogy nem csak a strand, a balatoni bor, de az igényes kulturális események is turistákat vonzhatnak a régióba. Több nemzetközi kutatás is bizonyítja, hogy a minőségi színházi előadások is segíthetik egy-egy turisztikai desztináció fellendítését. A nemzetközi megfigyelések  jól mutatják, hogy létezik az a turisztikai célcsoport, amely az átlagnál többet költ szállásra, drágább ajándékokat visz haza szeretteinek. Ők azok, akik több pénzt hagynak a helyi vendéglátóknál és ki vannak éhezve a klasszikus művészetekre. Egy sajátos kampányban erre hívják fel a figyelmet  balatoni vállalkozók közreműködésével. Az őszi szezonban több cukrászdában olyan fagylaltot árulnak, amelyekről azt állítják, hogy fogyasztásuk hatására nyitottabbak leszünk a művészetek iránt is.

Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke szerint: az "Ettől a fagyitól táncra perdülsz" szlogen tökéletesen tükrözi a balatoni fagylaltok élményét. Szerinte a fagylalt nemcsak egy desszert, hanem egy érzés, egy hangulat, amely a balatoni utazás vidámságát és a művészetek inspiráló erejét egyesíti. A szlogen arra ösztönzi a fogyasztókat, hogy ne csak az ízeket élvezzék, hanem engedjék szabadjára a kreativitásukat, legyenek befogadóbbak a művészetek iránt is.

A fagylaltos tégelyekre most olyan QR-kódok kerültek, amelyek a Keszthelyen szeptember 12-15. között zajló táncfesztivált népszerűsítik. Ezeket leolvasva megtudhatjuk, hogy a Nemzeti Táncszínház és a Balaton Színház közös kezdeményezésének köszönhetően milyen programok lesznek Keszthelyen.

A keszthelyi Táncpanoráma szervezői szerint: a fesztivállal a balatoni régióban élőknek és a pihenőknek is meg szeretnék mutatni a magyar táncművészet sokszínűségét. Idén a Táncpanoráma keretén belül öt olyan előadás látható, amelyek a néptánctól a balettig minden korosztálynak képesek igényes szórakozást nyújtani.

A részletes program itt olvasható: https://www.nemzetitancszinhaz.hu/tancpart

A komolyabb művészeti ágakra már csak azért is érdemes odafigyelni a Balatonon, mert több nemzetközi kutatás is bizonyítja, hogy a klasszikus művészeti ágak iránt érdeklődő turisták gyakran magasabb jövedelműek. Ők azok, akik hajlamosabbak drágább szállásokat foglalni, exkluzívabb éttermekben étkezni, valamint több pénzt költeni ajándéktárgyakra és egyéb kulturális élményekre. Fekete Tamás szerint ilyen szempontból példaértékű a Táncpanoráma fesztivál, amelyből jóval több is elférne a Balatonon, annak érdekében, hogy az év minden évszakában sok turista legyen a Balatonon.

Vadócz Jenő, a balatongyöröki Promenád Kávéház cukrászmestere arról számolt be, hogy a táncos eseményt ők egy olya fagylalttal reklámozzák, amely megnyerte idén a Balaton Fagyija 2024 versenyt.  A finomságnak köszönhetően  a cukrászdában mintegy 15 százalékkal nőtt a vendégek száma az előző évekhez képest. Abból a fagyaltból, amellyel megnyerte a versenyt, már 15 ezer gombócot adtak el.

Szerinte a Balatoni mámor névre keresztelt finomság a komoly médiafelhajtás mellett azért is lehet ilyen sikeres a turisták körében, mert a fagyinak köszönhetően egy kicsit belekóstolhatunk a Balaton teljes egészébe. Sőt, aki megkóstolja ezt a fagyit, az ettől a finomságtól, táncos jókedvre derülhet. „A verseny egyik fontos alapszabálya az volt, hogy környékbeli, régiós alapanyagokban is gondolkodjunk egy-egy íz megalkotásakor, ezért gyenesdiási dió a fagylalt alapja, amelyet a helyben termő, györöki laposfügével bolondítottunk meg. Hogy még különlegesebbé, mámorosabbá tegyük a fagylaltot, belekerült egy hegymagasi, díjnyertes vörösbor is. A turisták körében népszerű fagyi neve is erre a mámorosságra utal”– nyilatkozta a cukrászmester.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában