Athos, Porthos, Aramis

2024.09.06. 09:00

Ellopták a három testőrt, fizetne is a társasház az eltűnt szobrokért

Rejtélyes a Három testőr ház névadóinak a története és eltűnése. Az Ady Endre utcai épület most felújítás előtt áll, és a házközösség fizetne is a szobrok megtalálóinak – tennék ezt azért, hogy egy nagyobb költségtől megóvják magukat.

Kovács Gábor László

Fotó: MW

Az Ady Endre utca 4-es számú épületet a köznyelv Három testőr háznak is nevezi, mert a padlástéri ablakokban Athos, Porthos és Aramis mellszobra állt – amíg a szomszéd ház építésekor el nem tüntették, írt erről évekkel ezelőtt L. Balogh Krisztina, a város akkori főépítésze. Azt tartották az ingatlanról, hogy az egyik legszebb ház volt valaha az utcában, de az egykori ékességének hosszú idő nyoma veszett.   

Három testőr ház
A Három testőr ház Kaposvár egyik legszebb épülete volt Fotó: MW

– Lumpen elemek eltulajdonították! – foglalta össze a történteket jogi nyelvezettel Busa József ügyvéd, aki tulajdonostárs a házban, de nem ott lakik. Besegít a ház ügyeinek intézésébe, de nem a társasház jogi képviselője. 
Hétfőn kezdik felállványozni a homlokzatot, mert az eredeti állapotban szeretné a lakóközösség helyreállítani a társasházat, ahogy előírta az önkormányzat. A főépítészi iroda kikötötte, hogy pótolni kell a három szobrot. Ez nem kis költség lenne, mert egy szobrásznő gipszből megöntötte volna, tőle 3,6 millió forintos árajánlatot kapott a ház, vázolta a helyzetet az ügyvéd. A homlokzat felújítása 15 millió forintba kerülne.       

– A társasházban kispénzű nyugdíjasok laknak, ezért gazdaságosan igyekeznénk megoldani, hogy az önkormányzat is elégedett legyen, és a lakóközösségnek se fájjon nagyon – folytatta Busa József. – Az  iparművészeti szakközépiskola igazgatójától kértünk árajánlatot, hogy lehetne olcsóbban pótolni, de az lenne a legmegnyugtatóbb, ha valahogy a nyomára bukkannánk a legalább 30 éve eltűnt három szobornak. 

A becsületes megtalálónak fizetnének is, tette hozzá. A lopás körülményeiről az a szóbeszéd járja, hogy bérlők költöztek a szomszéd házba, a rezsit sem fizették, a parkettát eltüzelték, majd valakinek megakadt a szeme a szobrokon. A tolvajok a közös tűzfalat kibontották a padlástérben, a lyukon átmásztak, kiemelték a szobrokat, és feltehetően bagóért eladták. Később az interneten keringett egy poszt arról, hogy látták a szobrokat egy kertben, de végül ez sem vezetett nyomra.     

 

A Három testőr ház helyi védett homlokzatú

Az épületben az első kaposvári fényképész, Langsfeld Mór (1830-1906) lakása és műterme volt. A ház története fennmaradt, de a szobrokról nincs pontos leírás, felelte érdeklődésünkre Bocska Ágnes, a Kaposvári Tourinform iroda vezetője. Azt sem tudni, hogy mikor tűntek el, talált rá forrást hogy 74-ben vagy 76-ban, mások szerint akkor, amikor a mellette álló ház emeletet kapott, vagyis a 80-as, 90-es években. Nem tudni, hogy a művek milyen művészeti értéket képviseltek, az alkotójuk sem ismert. Nyomoztak ebben ez ügyben, erősítette meg Bocska Ágnes. A keresésbe beszállt a könyvtár, a levéltár, a múzeum, sőt Sörös Rita szobrász kiírta a közösségi oldalára, hogy régi családi fotókat várnak, amelyeken feltűnhetnek a szobrok. Csak régi, rossz minőségű, fekete-fehér fényképek vannak az alkotásokról, még a járműbolt feliratával.    
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában