Online bántalmazás

2024.10.09. 14:16

A bántalmazott úgy érzi, a nap 24 órájában lejáratják

Az online zaklatás és bántalmazás miatt folyamatosan növekszik az öngyilkossági kísérletek száma a gyerekek körében. Erről Baracsi Katalin családi szakjogász, internetjogász beszélt a Kéklevél fókusznap elnevezésű konferencián, melyet pedagógusoknak szervezett az Oktatási Hivatal Kaposvári Pedagógiai Oktatási Központja szerdán.

Marosi Gábor

– Az esetek 80 százalékában kortársak közötti bántalmazásáról van szó, melyet az online-tér felerősített – emelte ki Baracsi Katalin a kaposvári Klebelsberg Középiskolai Kollégiumban szervezett eseményen. A leggyakoribb okok között szerepel, hogy valakinek furcsa ruhája, szokásai vannak, esetleg nem eszik húst, vagy valami viccesnek tűnő dolgot csinált, és ezt utána mémként (humoros tartalmú kép) elterjesztik az egész iskolában. Az is előfordul, hogy mindenféle indok nélkül egyszerűen kikezdenek valakit egy kibeszélő csoportban – tette hozzá az internetjogász. – Esetleg olyan bántalmazási forma ölt testet, amit zaklatásnak hívnak és rendszeressé válik mindenféle közösségi oldalakon, csatornában. Emiatt az érintett a nap 24 órájában bántva, megalázva érzi magát – hangsúlyozta.

bántalmazás
Az online bántalmazásról is tudhattak meg többet az érdeklődők. Fotók: Muzslay Péter

Az online bántalmazás, angolul Cyberbullying-nak a klasszikus elkövetési formája a lejáratás és a rossz hírnév terjesztése. – Az egyik legérzékenyebb téma az online szexuális bántalmazás – mondta Baracsi Katalin. –  Ilyenkor nemcsak mémek, vicces felvételek cserélnek gazdát, hanem intim tartalmak is. Az esetek nagy részében a kortársak egymás között az ismerkedést használják arra, hogy a másiktól kicsaljanak olyan felvételeket, ahol nincs rajta ruha vagy kevés ruha látható. Olyan elkövetési forma is van, amikor egy idegen környékez meg egy lányt, vagy egy fiút. Kiépíti vele a bizalmi kapcsolatot, és a fiatal nem is gyanakszik, hogy valaki rosszat akar tőle. Amikor viszont az érintett fiatal nem szeretne már több képet küldeni és beszélgetni, akkor a zaklató megzsarolja a már birtokában lévő felvételekkel – tette hozzá a szakjogász.

Baracsi Katalin arról is beszélt, az online bántalmazás legújabb változata a mesterséges intelligencia térhódításával jelent meg. – A deepfake, vagyis a mély hamisítás technológiájával, a meglévő valódi képből csinálnak olyat, hogy a bántalmazottat még az édesanyja sem ismeri fel  – emelte ki az internetjogász. Baracsi Katalin hozzátette, a pedagógusoknak intő jel lehet, ha egy gyerek viselkedése megváltozik, és a legkisebb jelzéseket is komolyan kell venni, mert nem árulkodni akar a diák, hanem segítséget kérni.

Támaszt nyújtanak egymásnak a pedagógusok 

A Kéklevél fókusznapon Balatoni Katalin köznevelési helyettes államtitkár elmondta, a bántalmazás egy olyan téma, ami nagyon felerősödött az oktatási intézményekben és naponta érinti a gyerekeket. – Fontos, hogy a pedagógusok tudjanak információt begyűjteni és érezzék a felelősségét annak, hogy más nem tud segíteni ezekben a helyzetekben – hangsúlyozta a helyettes államtitkár. Kis Szilvia Zsuzsanna az Oktatási Hivatal Kaposvári Pedagógiai Oktatási Központ főosztályvezetője a hetedik alkalommal megszervezett eseményen elmondta, a konferencia célja, hogy a gyógypedagógia és a többségi pedagógia egymásnak támaszt nyújtson. Hozzátette, az elmúlt években 984 intézményt szólítottak meg és több mint 2500 pedagógus vett részt a Kéklevél fókusznapon. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában