Kiképzés

2 órája

Honvédelem: szép pénz jár a hazaszeretetért

A minap jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, hogy stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség, a Magyar Tartalékosok Szövetségével.

Mócza Dániel

Három vármegyéből - Somogy Baranya, Zala - 14 önkéntes tartalékos vonult be a kaposvári 5. Területvédelmi Ezredhez. Alaki kiképzés, tereptan, lövészet, kutatás-mentés: többek közt ebből áll az egységes alapkiképzés program.

Fotó: Lang Róbert

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy százötvenezer forintos szerződéskötési díjat, hatszázezer forintos éves juttatást ajánlanak az új tartalékosoknak, és ezen felül huszonnégyezer forinttal díjaznak minden szolgálatban eltöltött napot. A júniusban indult Szeretem, megvédem! kampány legfőbb célja, hogy a fiatalok számára is vonzó karrier alternatívát mutasson a szerződéses és tartalékos állomány részeként. Ezért a megfelelő képzés mellett anyagi biztonsággal is kecsegtet a honvédség. 

A dél-balatoni településeken több járókelőt is megkérdeztünk, mit gondolnak a megújított önkéntes tartalékos szolgálattal kapcsolatban, akik többnyire egyetértettek azzal, hogy ilyen anyagi juttatások mellett remek lehetőség ez a frissen végzett középiskolások és a munkát keresők , de a vendéglátásban dolgozók számára is. 


Magyari Dániel, Zamárdiban élő, 25 éves szakács kérdésünkre elmondta, abszolút jó választási lehetőség lehet számára a tartalékos szolgálat.  

Már elgondolkodtam azon, hogy beállok a seregbe, mert akkor nem kell külföldre mennem a téli szezonban sem dolgozni 

– mondta. Megítélése szerint a Balaton partján még kevés az éves vendéglátói munka, és még kevesebb vendéglő tudja megengedni magának, hogy a tartalékos bérekkel nagyjából megegyező fizetést tudjanak számára biztosítani a téli szezonban. Ezért többnyire külföldi munkavállalással szokta eltartani magát és családját.

Magyari Dániel

Argay Dávid szakácsként dolgozik egy zamárdi hotelben. Szerinte, ha valaki már elkezdett karriert építeni egy cégnél, vagy vállalkozást beindítani, ott okozhat problémát a mellékállású tartalékos szolgálat is. Nehézséget okozhat például, ha a vezető nem nézi jó szemmel, hogy napokat kell kihagyni a szolgálat miatt. 

Így jártam néhány évvel ezelőtt, amikor a műveleti tartalékos kiképzést kellett abbahagynom, mert időben nem fért bele a két munka együtt.

– mondta.

Argay Dávid

Tóth Adrián vállalkozó, pénzügyi tanácsadó is hallott már erről a lehetőségről.  

Nagyon sok ismerősöm van, akit érdekel a lehetőség.

 – mondta. 

Ezeket a juttatásokat a környéken átlagosnak, ugyanakkor biztos fizetésnek mondanám. Az viszont mindenképpen nagy előny, hogy tudomásom szerint a közszférában évekhez kötik az ilyen fajta kifizetéseket, itt pedig azonnal megkapja az illető a bónuszokat, ami nagy segítség tud lenni. Az ilyen huszonéveseknek, mint én vagyok, nagy lehetőség ez, mindig biztos pont a munkavállaló életében. Bár nekem van három vállalkozásom, ami miatt kevés időm marad, de ha nem lenne, akkor jobban elgondolkodnék a lehetőségen.

 

Tóth Adrián

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában