Milton hurrikán

2024.10.09. 17:25

Hurrikán: felkészültek a floridai kaposváriak az óriási viharra

Lélekben felkészültek a legrosszabbra is, de megy az élet a rendes kerékvágásában a floridai West Palm Beachen, ahol várják a Milton hurrikánt. Minden idők negyedik legerősebb hurrikánja készül lecsapni az Egyesült Államok partjainál, Florida államban, ahol kaposváriak is élnek.

Koszorus Rita

Forrás: AFP

Velner Ágnes dacára a fenyegető veszélynek most is dolgozik west palm beachi fodrász szalonjában, ahol most is egymásnak adják a kilincset a vendégek. A frizuráknak hurrikán idején is készülniük kell, egy nappal a várható vihar előtt estig fogadta a vendégeket. 

hurrikán, florida
Velner Ágnes 5 és fél éve költözött Floridába, ahol most hurrikán végezhet nagy pusztítást.

Ágnes családjával 5 és fél éve költözött a városba, amely most veszélybe került az amerikai partokat megközelítő Milton hurrikán miatt. – Az előrejelzések szerint nem itt lesz a legpusztítóbb, de az egész félszigetet érinti a vihar, végigvonul egész Közép-Floridán és mi is ehhez a vidékhez tartozunk, mondta a kaposvári származású fodrász. Hozzátette: egy nappal az előrejelzett vihar érkezése előtt még sok a bizonytalansági tényező, hiszen az is lehet, hogy a hurrikán irányt változtat, de az  is megesik ilyenkor, hogy erősebben csap le, mint ahogy arra számítottak. – Azt mondják az elmúlt száz év legnagyobb hurrikánja lesz, ami egy kisebb viharból alakult ki pár nap alatt. Jó lenne, ha jönne egy kis enyhülés, mert akkor nem lenne olyan nagy a pusztítás sem. Ugyanis amitől igazán nekünk félni kell, azok a tornádók, amik a partot érés után kialakulhatnak belőle, tette hozzá a családanya. Nem beszélve a tengerszint megemelkedésétől, a parti területeket teljesen eláraszthatja az óceán. Ezért már bezárták az iskolákat West Palm Beachen, ugyanis  készülnek a hurrikánra. Akik a viharzónában vannak, azokat evakuálták, a közintézményeket, így az iskolákat is átalakították menedékhellyé. 

– Mivel nem nálunk lesz a legbrutálisabb a helyzet, csak annyit tehetünk, hogy felkészülünk a várható áramszünetre tartós, száraz élelmiszerrel, elemlámpával és várjuk a végét. Szerencsére egy olyan társasházban lakunk, amelyet hurrikánbiztosra építettek és messze is vagyunk a parttól, egy védettebb helyen. Ettől függetlenül a társasházi közösség lakóinak ilyenkor el kell távolítaniuk mindent az erkélyekről közös területekről, amit felkaphat a szél, magyarázta Velner Ágnes, aki elmondta, már szerdán erős esőzés kezdődött.  Figyeljük, követjük az eseményeket, de szerintem okosabbak csak pénteken leszünk. Vannak barátaim a Tampa-öbölben, értük nagyon aggódom.  

A Milton hurrikán leginkább a Floridai-félsziget középső részét veszélyezteti az előrejelzések alapján, ezért már megkezdték a Tampa-öbölben található települések evakuálását. A hurrikán szokatlanul erős, hiszen elérte az ötös, legmagasabb fokozatot és a közepén akár 289 kilométeres szél is lehet. – Helyi idő szerint csütörtökön egy órakor éri el Tampa környékét, ami a félsziget legsűrűbben lakott része, a becslések szerint 3 millió embert fog érinteni, mondta kérdésünkre Somfalvi-Tóth Katalin kaposvári meteorológus. A szél mellett a vihar és a dagály is nagy veszélyt jelent, mert felduzzasztja maga előtt a vizet és kisodorja a partra, tette hozzá a MATE Kaposvári Campus egyetemi adjunktusa. 

Minden idők legnagyobb kárt okozó hurrikánjai

Szokatlanul aktív a szezon

Somfalvi-Tóth Katalin felhívta a figyelmet arra is, hogy jelenleg három aktív hurrikán van az atlanti térségben, ami szokatlan még úgy is, hogy jelenleg is tart a hurrikán-szezon. – A Leslie-hurrikánról keveset beszélnek, mert az nem érint szárazföldet. Viszont a Kirk Európa felé tart, ám ettől sem kell félni, jegyezte meg a meteorológus. Ez már úgynevezett ex hurrikán, ami legyengült, nem is lesz olyan erős mint ami eléri Floridát, sőt már hurrikánnak sem nevezhető. Nyilván nagyon erős viharként fog partot érni, Portugália és Spanyolország lesz a legérintettebb illetve dél-Franciaország. A partvidéken és Franciaországban is várnak 120-130 kilométeres széllökéseket. Azonban mivel hazánk a szárazföld belsejében van, itt nem kell félni hurrikántól, tette hozzá. A földrajzi fekvés miatt maximum 70 kilométeres szélre van kilátás.

Hatalmas vízfelületen születnek a hurrikánok

A hurrikán, amint elhagyja az óceánt és a szárazföld fölé kerül rohamosan veszít erejéből. A hurrikán kialakulásához óceáni tengerfelszín kell, hiszen csak hatalmas vízfelületen tud létrejönni, és nagyon magas felszíni vízhőmérséklet szükséges. – Legalább 25 Celsius fokos vízre van szükség és óriási tárolt hőenergiára, ezért elsősorban az óceánok felett alakul ki. Az atlanti térségben hurrikánnak, a Csendes-óceániban pedig tájfunnak nevezik, magyarázta Somfalvi-Tóth Katalin. 

A hurrikán tulajdonképpen egy trópusi ciklon, amely a trópusokon alakul ki. Azt a szakember is biztosan kijelentette: a klímaváltozás erősíti ezeket a jelenségeket. – A klímaváltozás emeli a tengervíz hőmérsékletét, amely a hurrikán kialakulásának feltétele. Erre nincs tanulmány, de egyenes következménynek tűnik, jegyezte meg az egyetemi adjunktus. Egyre gyorsabban forognak és ki is tolódhat a hurrikán szezon hossza: a jövőben hamarabb kezdődhet, később érhet véget, tette hozzá. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában