Hat évtizede hűen ápolják Kaposvár katonai múltját

A múlt emlék, a jövő titok, a jelen ajándék – szólt az idős korra különösen vonatkozó indiai közmondás a kaposvári Noszlopy Gáspár Nyugállományúak Klubja nemrégiben megrendezett 60. jubileumi ünnepségén. A szervezet tagjainak jócskán van mire emlékeznie. Jelenük olyan ajándék, amelyért nagyon sokat tett a közösség mindenkori vezetése és tagsága.

Varga László

Minden tekintetben méltó volt a patinás egyesülethez a kaposvári Helyőrségi Klubban, magas rangú katonai vezetők részvételével megtartott ünnepség. A város katonai múltjáról való megemlékezés rávilágított arra a történelmi háttérre, amely között működtek, működnek. Pető László elnök visszatekintése mindennél ékesebben bizonyította, milyen remekül használta ki a társaság a felkínált lehetőségeket és alkalmazkodott a megváltozott körülményekhez is. Működésük hatékonyságára a legfőbb magyarázatot az elnök szerint a jelszavuk, az együtt-egymásért adja, amely a szolidaritás, a bajtársiasság és az együvé tartozás érvényesülését jelenti, s amelyet a hat évtized alatt sikerült tartalommal is megtölteniük. Ehhez persze kellettek a kiváló vezetők, így a megalakulás és a szárnypróbálgatás időszakában Jobban Ferenc repülős őrnagy, az őt követő Bús László, az öt évig irányító, váratlanul elhunyt László Lajos, majd Széll István és Pásztor István, nemkülönben pedig a 2010 óta elnök Pető László. Mindeközben az 1964-ben még kizárólag férfiakból álló tagság is jelentősen átalakult, napjainkban pedig már a hölgyek vannak többségben és sok a volt polgári alkalmazott. 
Megváltozott a klub státusza is. 1964 és 1989 között a honvédelmi tárcának fontos feladatai közé tartozott a nyugállományú klubok működésének segítése, jelenleg viszont jogilag ugyanolyan civil szervezet a Noszlopy, mint más klub vagy egyesület. 

kaposvár katonai múlt, megemlékezés
A Noszlopy Gáspár Nyugállományúak Klubja megemlékezett a katonai múltról Fotó: Varga László

– Természetesen van néhány olyan tényező, ami melengeti a szívünket. Ilyen a kedvezményes üdülés lehetősége, a kegyeleti gondoskodás, a honvédségi kórházakban az egészségügyi ellátás lehetősége, a legrászorultabbak segélyezése, vagy éppen a kedvező körülmények közötti elhelyezésünk. Kevés szervezet mondhatja el magáról, hogy hat évtizeden át ugyanaz az otthona – emelte ki Pető László
Az egyesület napjainkban is meghatározó szerepet tölt be Kaposvár katonai múltjának ápolásában. Évről évre megemlékeznek a nagy háborúk áldozatairól és a hős honvédekről, valamint aktívan részt szenek a város és környéke társadalmi és kulturális életben, mindvégig színvonalas programokat kínálva a klubon belül is a tagságnak. 
Az esten Ökrös Tibor és zenekara, valamint Kóbor Tamás operaénekes – ő a Honvéd Együttes Férfikarában kezdte a pályafutását – szórakoztatta a közönséget, majd a jóízűen elfogyasztott vacsora után táncmulatsággal ért véget az ünnepség. 

Elismeréseket is átadtak

 Közösségi tevékenységéért a szervezet többek között miniszteri elismerő oklevelet is kapott, míg Pető László elnök az Aranykor Kitüntető Cím arany, Szita Zoltán az ezüst fokozatát, Palka Erzsébet és Marcsingó János pedig a honvédelmi miniszter oklevelét vehette át. Az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó parancsnoka elismerésében Kovács György, Szabó Lászlóné és Thury Nagy István, további tízen pedig a Bajtársi Szervezetek Országos Szövetsége, valamint az MH Lahner György 2. ellátó ezred parancsnokának elismerésében részesültek. A Noszlopy Gáspár Honvéd Nyugállományúak Klubja ugyancsak tíz tagjuknak köszönte meg a közösségi munkáját oklevéllel. 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában