PTE

2 órája

Okospóló az egészségért

A Pécsi Tudományegyetem legújabb kutatásában egy olyan okospóló kialakítását tűzte ki célul, aminek segítségével validált egészségügyi adatokat nyerhetnek ki a szakemberek. Az így nyert információk komoly orvosszakmai döntéseket alapozhatnak meg egészségünk megőrzése vagy javítása érdekében. Akár távfelügyeleti rendszer keretében bizonyos paraméterek pontos leírására is alkalmazhatóak lehetnek.

Nagyon lényeges, hogy az adat online módon továbbítható legyen a keletkezésének másodpercében. Így az orvos azonnal értékelni tudja azt, és később akár tanácsadás épülhet rá a dietetika és a mozgás tekintetében is. Az egyetem Egészségtudományi Karának Humán Páciens Szimulációs Központjában telepítettek egy Távfelügyeleti Központot, ami különböző célcsoportok esetében fiziológiai paraméter monitorizálását teszi lehetővé krónikus betegségben, idős ellátásban és egészségtudatos páciensek számára. A folyamatot később a mesterséges intelligencia is segítheti, hiszen az így keletkezett adatbázisok elemzésével olyan applikációk születhetnek, amelyek az átlagfogyasztó számára is könnyen értelmezhetővé tennék az adatokat. A jelenleg fejlesztés alatt álló okospóló prototípusa várhatóan a jövő év tavaszán készül el.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában