Megemlékezés

2 órája

Az 56-os hősök emléke örökre velünk marad

A Hősök templománál kezdődött a városi megemlékezések sorozata kedden, Kaposváron.

Koszorus Rita

A Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola diákjai adtak ünnepi műsort, amelyet megelőzően Borhi Zsombor, Kaposvár alpolgármestere mondott beszédet az '56-os megemlékezésen egybegyűlteknek.
– Sokan keresték a választ a kérdésre, hogy a bolsevik propagandával tervszerűen elárasztott magyar ifjúság hogyan tudott forradalmat kirobbantani. A válaszkeresők között volt a Kaposvárhoz kötődő földink Fekete István is – kezdte megemlékezését az alpolgármester. 

56-os megemlékezés Kaposváron
A 56-os somogyi hősökre emlékeztek Fotó: Muzslay Péter 

Borhi Zsombor a Mártírok és hősök emlékműnél tartott megemlékezésen felidézte a göllei születésű író 1956 október 31-én írt levelét, amelyben azt írta: bocsánatot kér a világtörténelmet író magyar fiatalságtól, mert korábban elképzelhetetlennek tartotta, hogy akkora áldozatokra legyenek képesek, mint amilyeneket a szabadságharccá vált forradalom napjaiban vállaltak. – Az életüket adták a szabadságért, megfordították a történelmet – emelte ki az alpolgármester. –  Forradalmaink és rendszerváltoztatásaink egymásra épülnek és szinte egymástól vették át a stafétát. Az 1980-as évek politikai fordulata nem jöhetett volna létre az 1956-os antikommunista forradalom és szabadságharc nélkül – húzta alá Borhi Zsombor

Hősök voltak az 56-os fiatalok

Beszédét azzal zárta, hogy az 56-os fiatalok igazi hősök voltak, mert erős volt bennük a kötelességtudat és mert saját életútjuk egy szép őszi napon találkozott az ország sorsával. Mi már tudjuk hogy olyan nagy volt a lelki erejük hogy még az évtizedekkel későbbi magyarságnak is jutott belőle. Jól tesszük ha merítünk belőle mi is. 
Az ünnepi műsort követően elhelyezték az emlékezés virágait a Mártírok és hősök emlékművénél, majd közösen gyertyát gyújtottak az 68 évvel ezelőtt történtekre emlékezők.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában