Együtt töltött idő

2024.07.14. 19:55

Feltölti a pálferis táborlakókat a befogadó közösség

A testi, lelki és szellemi feltöltődésről szól pálferis közösség nyári tábora, amelyet 15. alkalommal rendeztek meg. Az idén Kaposváron és környékén töltötték a legmelegebb nyári napokat, a hétvégén lezárult ötnapos táborban 180-an vettek részt.

Kovács Gábor László

Pál Feri római katolikus pap és mentálhigiénés szakember a mentoruk, 18 éven át tartott nekik önismereti előadásokat, sokan így lettek a tanítványai. Hamar megszületett az igény, hogy ne csak az előadásokon találkozzanak, hanem különféle szabadidős programokon is.  Egész évben szerveznek programokat, többek között nyári tábort, melyen bárki részt vehet, külön programokkal készülnek a családoknak. 

 

Az idei évben Kaposváron tartották a tábort, megismerkedtek a somogyi tájjal és ízeivel, helyi előadókat hívtak, kulturális programokat szerveztek. Megtekintették a Rippl Rónai Múzeumot, Szász Endre várdai kastélymúzeumát, a Csiky Gergely Színházat, kaposvári városnézés mellett a Deseda körül bicikliztek, és eveztek is a tavon, ellátogattak a Fekete István Látogatóközpontba, majd a Zselicben kirándultak és a zselickisfaludi Csillagparkban gyönyörködtek.  

– A legfontosabb célunk, hogy  közösséget alkossunk, amelybe bárki bekapcsolódhat – mondta Ágoston Kata, a tábor főszervezője. –  Olyan értékeket képviselünk, amelyek mentálhigiénés módszereken alapulnak. A célunk a testi, lelki és szellemi jóllét elérése és megtartása egy befogadó közösségben.

– Az emberek közösségben egymásra támaszkodhatnak, és ha segítségre szorulnak, tudjanak kérni, ez az üzenetünk – tette hozzá Bede Zsuzsanna, aki hatodik éve vesz részt a táborban. – Nagyon sok munkánk van benne, de jó látni a sok mosolygós arcot és a beszélgetéseket, azt, hogy sokaknak szerzünk örömöt.  

– A mi műsorunk sugallata és mondanivalója az, hogy a vidámság, az egymás iránti tisztelet, kedvesség és türelem töltsön be fontosabb szerepet az életünkben – mondta az egyik fellépő, Sarkadi Kiss János, kaposvári színművész.  

Szerdától vasárnapig tartott a tábor, ezt megelőzően kenus, biciklis, gyalogos túrázó és táncos előtáboraik voltak. Pál Feri atya szombaton tábori misét tartott, amelyre meghívták az előadókat és közreműködőket.  

 

A teremtésvédelemről is szólt az együttlét 

 

Nyitott vagyok új emberekre, új barátságokra, és jó beszélgetésekre. Hálát adok a teremtett világ szépségéért a tábor ideje alatt – állt a tábor zöld házirendjében. Ehhez kapcsolódott Ferenc pápa egyik twitter-üzenete, ami a Pálferis Teremtésvédelmi Kör foglalkozásán mutattak be: „Remélj, és működj együtt a teremtett világgal!” Szepesvári Orsolya és Bábiczki Andrea, a kör tagjai kifejtették:  ahogy most él az emberiség, az helyrehozhatatlan károkat okoz, és ezzel a gyermekeink életét tesszük nehezebbé. A közösség erejét azonban az adja, hogy együtt tehetnek ellene, megállíthatják vagy lassíthatják a folyamatot, egyben felhívják a figyelmet a Föld veszélyeztetett értékeire.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában