Festészet

2024.07.15. 08:55

Kaposvári motívumok hódítanak Floridában

Az amerikai művészetkedvelő közönség is szereti Albert László kaposvári festőművész munkáit, akinek képei jelenleg éppen Floridában láthatóak.

Koszorus Rita

– 2013-ban volt egy művészeti vásár, amely kapcsán egy floridai ügynök megkeresett, hogy szeretné bemutatni a képeimet művészeti vásárokon. Egy éves turnén vesznek részt az alkotásaim, az első állomás volt Miami, majd Fort Lauderdale és még további városokban is láthatóak lesznek a képeim – mondta Albert László szerkesztőségünkben, amikor a Sonline.hu podacastműsorának volt vendége. 
Hotelekben és forgalmas helyeken mutatják be a festményeket, ahol a nagyérdemű szélesebb körben is megismerheti a sajátos hangulatú kaposvári alkotó munkáit. Az amerikai forgalmazó interneten akadt rá Albert László munkáira. 

 


– Ma már nagyon fontos az, hogy az ember odafigyeljen az önmarketingre és erre fel kell készíteni a következő generációt is. Mert sokszor a világháló segítségével jut el a hír távoli vidékekre és ez nyit meg kapukat az ember előtt – mondta a kaposvári festő. Mint hozzátette, sokkal könnyebb helyzetben van a modern technika révén, mint a példakép elődök, Munkácsy, vagy Rippl-Rónai József. 
– Az életutat, amit a nagyjaink éltek, nem hiszem hogy bárki el tudja érni újra. Nem gondolom, hogy Munkácsy Mihály vagy Rippl-Rónai József sikerét meg lehet ismételni a mai korban – vélekedett Albert László. 
A kaposvári alkotót több téma is érdekli, természetesen a helyi kötődésűek is. Ahogyan az ismert róla, Rippl-Rónai munkássága nagy hatással volt rá. Kérdésünkre elmondta, ha egy új témához nyúl, alapos kutatómunkát végez előtte. – Somogy vármegyében vannak olyan emberek, akik ebben nagyon sokat segítenek. Ilyen Bekes József, támogatásával több könyvet is olvastam, amelyek betekintést engedtek a festő­óriás korának hangulatába és a somogyi motívumokba. 
Albert László elmondta: több olyan téma is van Somogyban és Kaposváron, amelyet érdemes lenne egy-egy festmény formájában feldolgozni. Jelenleg azonban egy hamarosan nyíló kaposvári exkluzív kávézóba készít festményeket, s új műterme kialakításán dolgozik, miután Budapestről hazaköltözött Kaposvárra családjával. 

Fotók: MW

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában