Borvidék

2024.08.15. 11:40

Erdélyig viszik a boglári borok jó hírét a polgármesterek

A Fischl-házban találkoztak somogyi és hargitai polgármesterek, hogy tovább erősítsék hosszú évekre visszanyúló jó kapcsolataikat.

Koszorus Rita

Fotó: Németh Levente

Az erdélyi küldöttséget Biró Norbert, a vármegyei közgyűlés elnöke, valamint Mészáros Miklós, Balatonboglár polgármestere köszöntötte. A találkozón tíz Har­gita megyei polgármester mellett Borboly Csaba megyei elnök és Hajdú Gábor parlamenti képviselő is részt vett. 

  Elvi egyezséget kötöttünk hargitai partnereinkkel, hogy a határokon átnyúló kapcsolatok erősítése érdekében benyújtunk egy pályázatot.

, jelentette be a találkozó után Biró Norbert, a Somogy vármegyei közgyűlés elnöke. Hozzátette: a várhatóan pályázati forrásból megvalósuló projektből mindkét fél gazdasága profitálhat, hiszen az oda-vissza irányuló turizmus mellett a gasztronómiára és a borászatra is jó hatással lehet az együttműködés. 

 A részletek kidolgozása még folyamatban van, de egyértelmű az igény arra a tudásra, amelyet mi itt, Somogyban, a Dél-balatoni borvidéken halmoztunk fel, hiszen a változó éghajlat miatt már Hargita déli részén is elkezdtek szőlőtermesztéssel foglalkozni,

 jegyezte meg Biró Norbert, akitől azt is tudjuk, hogy a vármegyei önkormányzat kapcsolatban van több olyan kereskedővel, akik Erdélybe importálnak balatoni borokat. Ugyanis jó somogyi nedűre természetesen ott is van igény, azonban a fogyasztásnak még nincs olyan nagy hagyománya, mint az anyaországban. 
A balatonboglári találkozót követően a Légli Pódium vendége volt a Hargita megyei küldöttség, melynek tagjai a szőlősgyöröki birtokon tettek látogatást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában