Siófoki nyár

2024.08.11. 17:58

Kálmán Imre dallamai csendültek fel a siófoki nyári operetten

A Csárdáskirálynő dalaival várta a közönséget legutóbb a Dunakeszi Szimfonikus Zenekar a siófoki kikőtőben felállított színpadon.

Szabó Gabriella

Fotó: Szabó Gabriella

Az előadásban színpadra lépett a Veszprémi Petőfi Színház négy művésze is, akik Sylvia, Edvin herceg, Stázi grófnő és Bóni gróf szerepébe bújtak. A Te rongyos élet, a Túl az Óperencián és a Hajmási Péter, Hajmási Pál is felcsendült a siófoki kikötő melletti színpadon. Immár évek óta ez a helyszín ad otthont a nyári operett programoknak, amelyeknek állandó résztvevője a Dunakeszi Szimfonikus Zenekar.  

Több évtizede visszajárunk Siófokra. A januári koncertekkel mi indítjuk mindig az évet, de a Kálmán Imre Napoknak is fellépői vagyunk, valamint a Zene a zöldben programsorozatban is zenéltünk már, s nem hiányzunk az operett estekről sem.

– mesélte Farkas Pál karmester. 

Nagyon népszerűek az operett dallamok, sokan ismerik őket. Arra törekszünk, hogy mindig valami újat nyújtsunk a közönségnek. Így ezen a nyáron nem több előadásból állítjuk össze a műsorokat, hanem teljes darabokból adunk egy-egy keresztmetszetet, így például a Marica grófnőből vagy a Cirkuszhercegnőből.

– mondta a karmester. Legutóbb Kálmán Imre legismertebb operettjének, a Csárdáskirálynőnek a története elevenedett meg a siófoki színpadon. - Ezt az előadást több mint harminc alkalommal játszottuk a Veszprémi Petőfi Színházban, de az egy 3 óra 20 perces darab. Ebből állítottunk össze egy mintegy másfél órás produkciót úgy, hogy narráció segítségével összefoglaljuk a történet alakulását, miközben minden dal felcsendül a veszprémi teátrum színészeinek előadásában – mondta Farkas Pál karmester. Szederjesi Teodóra az ünnepelt primadonna, Sylvia szerepébe, míg Kádár Szabolcs pedig Edvin herceg bőrébe bújt Siófokon. Hirschl Laura Stázi grófnőjeként, Keller Márton pedig a Bóni grófként lépett színpadra. 

Ezt a darabot eddig a nagyszínpadon adták elő Veszprémben teljes díszletben, táncosokkal. Most a zenekar tagjai mellett csak négyen álltak a közönség elé. 

 

Fotó: Szabó Gabriella

Kicsit át kellett variálni a darabot és a koreográfiát is.

 – mesélte Hirschl Laura. Keller Márton szerint a Csárdáskirálynő minden elemében arra törekszik, hogy elvarázsolja a közönséget. A szerelemmel, bonyodalommal színesített történet, és a sok dallamos zene mind-mind ezt szolgálja. A Bóni grófként színpadra lépő színész hozzátette: a nézőknek könnyed műfajnak tűnik az operett, de ugyanazzal a komolysággal kell játszani, mint bármely más darabot. Színészileg is kihívás, hiszen nemcsak próza, hanem tánc és ének is fontos egy-egy karakter megformálásánál. A nyáresti operett a vakáció idején minden szerda este várja a közönséget Siófokon

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában