Komolyzene

2024.08.13. 20:26

Stradivari-kavalkád a jubileumi KaposFesten

A jubileumi, 15. KaposFestnek a Szivárvány Kultúrpalota mellett, még öt kaposvári helyszín, a székesegyház, a református templom, a Dorottya ház, a Liszt Ferenc Zeneiskola és az Európa park ad otthont. A fesztivál különlegessége, hogy öt Stradivari hangszer is megszólal. A KaposFest programjai már hétfőn elkezdődtek, a nyitóhangverseny kedden este volt.

Marosi Gábor

Fotó: Muzslay Péter

Várdai István cselló-, Baráti Kristóf és Pusker Júlia hegedű-, valamint Szűcs Máté brácsaművész is színpadra állt a jubileumi 15. Kaposfest nyitó hangversenyén kedden a Szivárvány Kultúrpalotában. A komolyzenei eseményen Chopin és Mendelssohn művei is felcsendültek. A megnyitó eseményen Hornyák Balázs fesztiváligazgató elmondta, az idei fesztivál egyik különlegessége, hogy öt Stradivari hangszer is megszólal majd. Borhi Zsombor Kaposvár alpolgármestere ünnepi köszöntőjében kiemelte, a kulturális hagyományőrzés fontos a város életében. 

KaposFest
Elkezdődött a jubileumi KaposFest 
Fotó: Muzslay Péter

Csaknem hatvan hazai és külföldi művész áll színpadra szombat estig a Kaposfesten. A fesztivál idei külföldi vendégei között van Alexandra Conunova és Kirill Troussov hegedűművész, Lucas Debargue, Edith Pena és Alexei Volodin zongoraművészek, valamint Razvan Popovici brácsaművész. A magyar élvonalból Várdai István művészeti vezető mellett, a fesztivál vendége Szűcs Máté brácsaművész, Fejérvári Zoltán zongoraművész, Baráti Kristóf és Pusker Júlia hegedűművészek, valamint Razvaljajeva Anasztázia hárfaművész. Két hangversenyen fellép és mesterkurzust is tart Somodari Péter, a Bécsi Filharmonikusok csellistája.

Hornyák Balázs fesztiváligazgató elmondta, idén is fontosnak tartják, hogy az oktatás és a nevelés szerepét erősítsék, ezért mesterkurzusokat tartanak, ahol fiatal művészek tanulhatnak.

– Szerencsére vannak köztük olyan tehetségek, akiket bevonunk a kamarazenei produkciókba is, mert annyira jó képességűek és olyan jó adottságokkal rendelkeznek, hogy megállják a helyüket a nagy művészek mellett – emelte ki Hornyák Balázs. – Ez is egy nagyon fontos értéke a fesztiválnak, ezért évről évre törekszünk arra, hogy a fiatalok képzési, gyakorlati tapasztalat és referencia szerzési lehetőségét megteremtsük – mondta a fesztiváligazgató.

Hornyák Balázs hozzátette, idén is törekedtek arra, hogy legyenek nagy volumenű kamarazenei művek a műsoron. Emellett duók, triók, quintettek és néhány kortársmű is szerepel a kínálatban, köztük olyanok is melyeket még nem biztos, hogy mindenki hallott.

A KaposFest elárulja az értékes hangszerek titkait 

A fesztiváligazgató arról is beszélt, egyre több kaposvári vásárol bérletet és támogatói bérletet a komolyzenei fesztiválra, melyet több kiegészítő program is kísér. Az egyik legérdekesebb esemény, Bősze Ádám a KaposFest házigazdájának vezetésével egy műhelybeszélgetés lesz augusztus 16-án a Szivárvány Kultúrpalotában. Az eseményen olyan mesterhangszereket, Stradivari, Gagliano, Guadagnini-t mutatnak be, melyekkel a fesztivál művészei zenélnek. A hangszereket megszólaltatják, a titkaikról pedig hangszermester beszél majd. Hornyák Balázs kiemelte, idén nagyszámú, összesen öt Stradivari hangszer található meg Kaposváron. – Ez hatalmas dolog, mert ezek bizonyos kamarazenei produkciókban együtt játszanak – hangsúlyozta. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában