Kiállítás

8 órája

Emléktöredékek a Munkácsy-díjas művész festővásznán

Szabados János Munkácsy-díjas kaposvári festőművész alkotásaiból nyílt emlékkiállítás a hétvégén Várdán, a polgármesteri hivatal kiállítótermében.

Marosi Gábor

A tárlatot a Várdai Művészeti Estek programsorozat keretében, a Várdai Ifjúságért és Polgárokért Egyesület álmodta meg. Varga Balázs Bálint az egyesület elnöke a megnyitón lapunknak elmondta, Szabados János volt a Szász Alkotótáborok vezető művésztanára 2001 és 2003 között. Korábban azt a kiállítás-szervezési koncepciót találták ki, hogy a Szász Alkotótáborok tanárainak évente egy alkalommal szerveznek egy kiállítást.

Varga Balázs Bálint arról is beszélt, a Szász Alkotótáborok annak idején kulturális pezsgést hoztak a településre. Közelebb vitték a művészetet várdaiakhoz és ebben nagy szerepe volt Szabados János kedves személyiségének, nyugodtságának és odafigyelésének. Aktív kapcsolat volt közte és az egyesület között. Segítette a várdai kulturális településfejlesztési törekvéseket – tette hozzá.

Megfestette az elmúló paraszti kultúrát

A kiállítás anyagát Szabados János családja válogatta össze. A család tulajdonában lévő képek ritkán, vagy még nem is jelentek meg tárlaton. A kiállítást Géger Melinda művészettörténész nyitotta meg. Beszédben kiemelte, a három évvel ezelőtt elhunyt Szabados János volt az első olyan művész, aki az 1970-es években regisztrálta Somogyban a paraszti kultúrának az elmúlását.   

 A művész festményein megjelent, hogy pusztul ez a világ, valamilyen módon meghal, a házak elmagányosodnak, kiürülnek, az emberek a kezükben tartogatják kis emléktöredékeiket.

 – hangsúlyozta Géger Melinda. – Ezen a várdai kiállításon a kétezres évek közepéből származnak a legkorábbi alkotások, és egészen a haláláig tartó képek is láthatóak. Viszont ugyanazok a motívumok megjelennek, mint ami annak idején az 1970-es évekbeli művészetét jelezte. Ennek a sajátossága, hogy ikonszerű világot csinált – tette hozzá a művészettörténész. A tárlat november 16-ig látogatható. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában