Képzőművészet

2 órája

Habánok a kollégiumban, különleges kerámiakiállítás nyílt a Klebelsbergben

Ficzere Mátyás keramikusművész habán és szász stílusú munkáiból nyílt kiállítás a kaposvári Klebelsberg Középiskolai Kollégiumban. A kerámiatárlatot Szíjártó Réka alkotásai és Kurucz Miklós festményei egészítették ki.

Andricz Gabriella

Meghatódva vette át a szót Ficzere Mátyás a megnyitón elhangzott vers után, majd őszintén és nyíltan vallott életéről a fiataloknak.
– Az én vezérem belsőmből vezérel, mindaz, amit itt láthattok, egy élet munkája, a világ legtisztább anyagából, az agyagból megformálva – mondta. – Annak ellenére, hogy soha nem akartam keramikus lenni, hiszen restaurátornak készültem, a mai napig tisztelem a szakmát, és csodálatos érzéssel tölt el, amikor az agyaggal dolgozom. Egy teljesen más világba kerülök az alkotás által, vakon is érzem már az anyagot –tette hozzá a művész, aki az elmúlt 60 év alatt több mint 300 ezer kerámiát készített, számos díj és elismerés tulajdonosa. 

habánok a kollégiumban
Ficzere Mátyás keramikusművész habán és szász stílusú munkáiból nyílt kiállítás Fotó: Andricz Gabriella

A kiállításon a nagyméretű fehér mázas habán vázák mellett falitányérok láthatók, valamint elhunyt párjának, Szíjártó Rékának egyedi kerámiái is. Az alkotó a kiállításmegnyitón arra biztatta a fiatalokat, hogy a tudást ne kíméljék, valamint amit vállaltak, amellett a végletekig tartsanak ki mellette. – Legyen antennátok az idősek mondanivalójára is, és mindarra, amit tanáraitok kínálnak nektek, mert mindaz gazdagít benneteket – mondta a mester

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában