Birkózás

2023.06.25. 15:19

Kaposváron készül az Európa-bajnokságra a birkózó válogatott

Július 6. és 9. között Kaposvár ad otthont az U15-ös birkózó Európa-bajnokságnak. Ennek okán a somogyi vármegyeszékhelyen edzőtáborozik az U15-ös válogatott.

Trancsik Zsanett

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Június tizenkilencedikén érkezett meg U15-ös birkózó-válogatott Kaposvárra, hogy egy kemény, pörgős edzőtábor keretében felkészüljön a korosztályos Európa-bajnokságra, amelynek a somogyi vármegyeszékhely ad otthont július 6. és 9. között.

– Június tizenkilencedikén érkeztünk, s azért jöttünk Kaposvárra edzőtáborozni, mert itt rendezik az Európa-bajnokságot, meg hogy ne utazgassunk össze-vissza annyit fölöslegesen, illetve jók a körülmények is – kezdte Gulyás István, a szabadfogású U15-ös korosztály edzője. – A Klebelsberg Középiskola Kollégiumban vagyunk elszállásolva, itt is edzünk, ahol a terem megfelel nekünk. Három fogásnemben lesznek a versenyek, a lányok kezdenek majd, aztán szabadfogás, végül pedig a kötöttfogás viadala lesz, addig itt készülünk. A hétvégén hazamehetnek a gyerekek, hétfőn pedig már jönnek is vissza, az utolsó héten maradunk végig és szurkolunk egymásnak.

Az edzőtáborban mindenki más rendszerben dolgozik, a szabadfogású csapat négyszer edz és egyet pihen, a lányok három egyes rendszerben tréningeznek, a kötöttfogás pedig hasonló módszerben dolgozik, mint a szabadfogás, ott is három-négy edzés van egy pihenővel.

 

– Tizenkilencedikén 11 órakor érkeztek meg a gyerekek, a szabadfogásos csapatnak ugye négy edzése van egy pihenővel, azután megint négy tréning és mennek haza, a lányoknak kedden és csütörtökön van pihenőjük – mondta a mesteredző, aki korábban huszonkét évig volt a szabadfogású felnőttválogatott szövetségi kapitánya. – Egy nap általában két edzés van, amikor pihenő van, akkor délután nincs tréning. Azért tudni kell, hogy ezek a gyerekek otthon, a klubjukban négy-öt edzésen vesznek részt, illetve vannak olyanok, akik már reggelente is edzenek, tehát valakinek hat-hét edzése is van. Igyekszünk nem nagyon fárasztani őket az Európa-bajnokság előtt, hogy ne legyenek hullafáradtak a kezdésre. A szabadfogásban huszonnégy versenyző van itt, de csak tizenhárman indulnak a viadalon, a többiek edzőpartnerek, mert azokra is szükségünk van. Hasonló létszámmal vannak itt a kötöttfogásban is, szóval olyan hetven körüli létszámmal edzünk itt összesen.

– Ha a tavalyi évből indulunk ki, akkor ott nagyon sok érmet szereztünk, főleg a lányok, négy vagy öt aranyérmet vittek haza, kötöttfogásban is elvittünk négy-öt érmet, szabadfogásban pedig egy ezüstérmet is szereztünk – hangsúlyozta Gulyás István, aki 1993 óta dolgozik birkózóedzőként. – Nem vagyok jós, de azt gondolom magyar éremeső várható itt Kaposváron az Eb-n és reméljük lesz közte egy-két aranyérem is, már a három fogásnemben összesen. A szabadfogásról beszélve reménykedünk, hogy idén is tudunk egy érmet szerezni, de hát nem lesz egyszerű. A tavalyi év annyiban volt könnyebb, hogy az oroszok és a fehéroroszok nem indultak, akik azért jelentős erőt képviselnek a birkózásban minden korosztályban. Itt most úgy tudom, hogy ez a két ország jelen lesz a viadalon, úgyhogy azért ez megnehezíti a helyzetünket. 

Az U16-os, az U17-es, az U20-as korosztályban és a felnőtteknél minden súlycsoportban csak egy versenyző indulhat országonként. Az U15 az egyetlen olyan korcsoport, ahol a súlycsoportokban duplázni lehet és ezt nem csak magyar teheti meg, hanem mindenki, tehát előreláthatólag nagyon erős mezőny lesz az Eb-n.

– A magam részéről sokat voltam Kaposváron versenyen, sok nemzetközi viadalt rendezett a város – fogalmazott Gulyás István. – Meg minden évben van itt magyar bajnokság, tehát sokat járok ide, mondjuk akkor pont nem várost nézni, de nagyon szép kis város szerintem, nagyon sokat fejlődött és tisztaság van mindenhol.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában