Kézilabda

2024.05.20. 13:25

Történelmi siker: bronzérmes a HSA NEKA a Magyar Kupában

Történelmi sikert ért el a HSA NEKA, mely fennállása során első alkalommal jutott Magyar Kupa négyes döntőbe, ahonnan éremmel tért haza. Az elődöntőben első osztályúként klubként léptek pályára, a bronzmeccsen már másodosztályúként, ám igazi csapatként ezen is felül tudtak emelkedni és simán legyőzték azt a Dabast, melytől a bajnokságban kétszer is kikaptak.

Keszthelyi Zoltán

Fotó: Harag Kincses Kornélia

Fantasztikus két napon vannak túl a bogláriak: az elődöntő első félidejében többször is vezethettek volna néggyel, úgy kaptak ki hattal 33 gólt lőve, hogy Sótonyi edző kulcsjátékosait is pihentetni tudta, a bronzmeccsen pedig a 27. perctől végig vezetve nyertek, a Dabas KC a fordulás után kettőnél közelebb nem is jutott hozzájuk. Mindezt annak ellenére, hogy mindkét egymás elleni bajnokit a Dabas nyerte, köszönhetően Nagy Tibornak, aki 44 és 43 százalékon védett, most viszont Tomori Győző kapusai 24 százalékon teljesítettek. A csapatkapitány Dely igazi vezére volt a csapatának, a két találkozón tizenhárom találatig jutott, a Dabasnak dobott kilenccel a szezon legjobb játékát nyújtotta támadásban, hatnál tovább eddig egyszer sem jutott. Ludmán is tízet lőtt a hétvégén, öt-öt gólt szerezve. Neki is ez a legjobbja, amit negyedszer sikerült neki megdobnia, abból kétszer a Final Fouron. Sótonyi László minden játékosa kiérdemelte a dicséretet, a tornán első "felnőtt" meccsét játszó és rögtön két góllal nyitó Deákon át a védekezésben óriási munkát végző Karaiig. 

A bronzérem értékét növeli, hogy a elődöntő estéjén derült ki, hogy – miután a PLER-Budapest otthon legyőzte a Csurgót – búcsúzniuk kell az élvonaltól, ám ez nem megtörte, hanem még erősebbé, elszántabbá tette őket. Az viszont teljesen érthetetlen, hogy az utolsó kettő, vagy legalább a záró fordulót miért nem lehetett egy időben megrendezni? Miután a HSA NEKA befejezte a bajnokságot, a kiesésben érintett Carbonex-Komlónak egy, a QHB-Egernek és a PLER-Budapestnek pedig kettő (!) találkozója volt még hátra és milyenek a véletlenek, épp egy olyan forgatókönyv valósult meg, melyben az említett három megmenekült a kiesésétől.

Magyar Kupa négyes döntő – elődöntők:
OTP Bank-PICK Szeged – HSA NEKA 39–33 (17–15)

HSA NEKA: Deményi – Krakovszki Zs. 1, Dely 4, Sztraka 5 (1), Gál 3, Ludmán 5, Molnár R. 1. Csere: Mikler K. (kapus), Tóth L. 4 (3), Karai, Kovács T. 4, Nagy Á. 1, Tárnoki, Deák 2, Szücs B. 2, Zakor 1. Vezetőedző: Sótonyi László.

Telekom Veszprém – Dabas 38–27 (22–17)

Magyar Kupa bronzmérkőzés:
HSA NEKA – Dabas KC 32–27 (15–13)

HSA NEKA: Deményi – Krakovszki Zs. 3 (2), Dely 9, Sztraka 1, Gál 2, Ludmán 5, Molnár R. 1. Csere: Mikler K. (kapus), Karai, Tóth L. 4, Tárnoki 4, Kovács T. 2, Csanálosi, Szücs B., Nagy Á. 1. Vezetőedző: Sótonyi László.

Magyar Kupa döntő:

OTP Bank-Pick Szeged – Telekom Veszprém 30–33 (15–16)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában