Kézilabda

2024.07.09. 13:17

Három korábbi akadémista tér vissza a NEKA NB I-es csapatába

A NEKA férfi NB I-es csapatába három korábbi akadémistánk tér vissza a 2024/25-ös idényre. A jobbátlövő Kathi Sándor és a beálló Bali Bence a Győr NB I/B-s - a feljutást kiharcoló - együttesében fejlődött az elmúlt szezonban, míg a kapus Győri Nándor ugyancsak kölcsönben szerepelt a Veszprém Handball Academy színeiben, amely ezüstérmes lett az NB I/B-ben. A fiúk jelenleg a junior válogatottal készülnek a nyári Európa-bajnokságra, majd a torna után csatlakoznak a kerethez.

A Nemzeti Kézilabda Akadémia eddig és a jövőben is azt az elvet követi, hogy magyar fiatalokat szerepeltet a keretben, akik minőségi játékidőt kapva fejlődnek, és visszatérve a nevelőegyesületükbe (Szilágyi Benjámin, Karai Miklós), vagy más klubokhoz igazolva (Krakovszki Zsolt, Dely Márton) a magyar kézilabdasport érsekeit szolgálják. 

Három tehetséges akadémista az elmúlt szezonban, kölcsönben NB I/B-s együtteseknél fejlődött, a 2024/2025-ös szezonban pedig már újra a NEKA-t erősíthetik.

A kapuvédő, Győri Nándor a Veszprém Handball Academy NB I/B-s csapatában kölcsönjátékosként 30 mérkőzésen szerepelt, öt gólt szerzett, és összességében 31 százalékos védési hatékonysággal teljesített.

– Szerintem egy kapus karrierjében elengedhetetlen az NB I/B-s játéklehetőség, mielőtt az élvonalban kezd el játszani – mondta Győri Nándor, aki hozzátette.Nekem személy szerint előrelépés volt, hogy hozzászoktam a felnőtt kézilabdához és hasznos tapasztalatokat szereztem Veszprémben. Főleg fejben, mentálisan fejlődtem ebben az évben. Egész szezonban vágytam rá, hogy visszahívjanak a NEKA-ra, de ez csak a szezon után vált véglegessé. Évközben a válogatott összetartásokon Sótonyi László végig tudta követni fejlődésemet és minden meccshez úgy álltam hozzá, hogy neki is bizonyítsak. Jelenleg az előttünk álló Európa-bajnokságra koncentrálok, de augusztustól gőzerővel azon leszek, hogy minél több játéklehetőséghez jussak és minél többet segítsek a csapatomnak az NB I-ben.

A 20 éves beálló, Bali Bence hat évvel ezelőtt lett akadémista, a legutóbbi idényben pedig 26 mérkőzésen lépett pályára kölcsönjátékosként Győrben.

– Úgy gondolom, hogy az NB I/B-s szezonban sokat tanultam a csapattársaimtól, hiszen rutinos játékosokból állt a győri csapat – fogalmazott Bali Bence. Megtapasztaltam, hogy milyen egy felnőtt közegben napról napra dolgozni, és együtt “élni”. Úgy gondolom, sokat erősödtem, tapasztaltam, hogy milyen is felnőtt játékosok ellen játszani, ez sokat segített a fejlődésemben. Vártam már a visszatérést a NEKA-ra, hiszen 14 éves koromtól kezdve itt voltam Balatonbogláron, itt tanultam meg a kézilabdázás fortélyait, és nagyon sokat fejlődtem, remélem ez a következő szezonban sem lesz másképp.

Kathi Sándor 2018-ban érkezett az akadémiára, az elmúlt két idényben 8-8 mérkőzésen is pályára lépett a NEKA színeiben. Februártól a Győri ETO-t együttesében szerepelt és szerzett meccsrutint. A 20 éves játékos Temesvári Gábor mellett lesz bevethető a jobbátlövő poszton.

– A pályán töltött időt tekintve segített nekem az NB I/B, illetve sok új dolgot tanultam mind támadásban mind védekezésben. Vártam, hogy visszatérhessek a NEKA-hoz hiszen az első osztályban még többet tudok fejlődni – zárta gondolatát Kathi Sándor. 

Játékosmozgás

Érkezők: - .
Kölcsönbe érkezők: Gazsó Péter (irányító, OTP Bank-Pick Szeged).
Kölcsönből vissza: Győri Nándor (kapus, Veszprém Handball Academy), Bali Benc (beálló, Győti ETO - UNI FKC), Kathi Sándor (jobbátlövő, Győti ETO - UNI FKC).
Távozók: Deményi Xavér (kapus, Balatonfüredi KSE), Krakovszki Zsolt (jobbszélső, HSG Wetzlar), Sztraka Dániel (irányító, Mol Tatabánya).

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában