Hampuk Ádámra hónapokig nem számíthatnak a zöld-fehérek

2024.07.02. 14:00

Kidőlt a Rákóczi támadások kulcsfigurája

Egy ártalmatlannak tűnő szituációban szenvedett elülső keresztszalag-szakadást a Kaposvári Rákóczi FC támadója, Hampuk Ádám, akire így nem számíthatnak az őszi idényben a zöld-fehérek.

Klein Péter Nándor

Fotó: Lang Róbert

Hampuk Ádám, a Kaposvári Rákóczi FC 29 éves támadója, aki 15 góllal járult hozzá ahhoz, hogy a zöld-fehérek a negyedik helyen végezzenek az NB III. Dél-Nyugati csoportjában egy ártalmatlan helyzetben szenvedett súlyos sérülést. A kaposvári támadójáték kulcsfigurája Mohácson, a szögletzászlóhoz közel, védekezés közben ütközött ellenfelével. 
– Először nagyon megijedtem, mivel olyat éreztem, amit még soha a karrierem során – mondta Hampuk Ádám. – Egy ártalmatlan szituáció volt, mely után reménykedtem, hogy a nem a legrosszabb forgatókönyv szerint alakulnak a dolgok, azonban tévedtem. Nem emlékszem teljesen pontosan a történtekre, a mérkőzés felvételét pedig nem szerettem volna visszanézni. Egy kitámasztás után, ahogy fordulni akartam, éreztem, leragadt a lábam és ezzel egy időben ütköztem az ellenfél egyik játékosával. Ez a két dolog pedig okozott egy csavaró mozdulatot a térdemben. 

A pályáról bár hordágyon vitték le, azonban később lábra állt, és eleinte nem tűnt komolynak a helyzet, azonban később kiderült, pályafutása legsúlyosabb sérülését szenvedte el.

Hampuk Ádámot hónapok múlva láthatják csak újra pályán a Rákóczi szurkolók  
Fotó: Lang Róbert

– Masszőrünk, Szabó Miklós egy szorítókötést rakott a lábamra, amit mikor levettem azonnal bedagadt a térdem – folytatta a támadó. – A meccset követő este folyamán, a kórházban az ultrahang nem mutatott szakadást, az csak később az MR vizsgálat után derült ki, hogy elszakadt az elülső keresztszalagom. Öröm az ürümben, hogy más nem sérült a térdemben. 
A támadót így meg kellett operálni. A műtétet, Palka Gergely a Rákóczi csapatorvosa végezte el június elején, Kaposváron. 

– Jól sikerült a beavatkozás, egy erős ínnal tudták pótolni a keresztszalagot – mesélte Hampuk Ádám. – Palka Gergely, akinek sokat köszönhetek, úgy véli, megfelelő rehabilitáció után nem lesz vele gondom a pályafutásom során. A felépülési idő kilenc hónap, viszont bízom benne, hogy előbb sikerül a visszatérés, hiszen már most, a varratszedés után nem sokkal 70-80 fokban tudom hajlítani a térdem. A cél, hogy július huszonharmadikára elérjem a kilencven fokot, úgy gondolom, ez előbb is sikerülhet. 

Hampuk Ádám egyelőre a kórház rehabilitáció szakemberei, illetve Somlyai Nóra, a Rákóczi FC fizioterapeutája által összeállított gyakorlatokat végzi, már a saját otthonában, ahol a „kényszerpihenő” során az Európa-bajnokság meccseivel, illetve a kedvenc sorozatával, a Trónok Harcával próbálja elterelni arról a gondolatait, hogy a csapattársai már javában készülnek az őszi szezonra. 

Hampuk ádám
Fotó: Lang Róbert

– Voltak és lesznek is mélypontok ebben az időszakban, de igyekszem pozitív maradni – tette hozzá. – Remélem, hogy a srácok jól szerepelnek majd a bajnokságban, hiszen úgy könnyebb lenne elviselni, hogy nem lehetek velük ott a pályán. A baráti társaságomból többeknek is volt hasonló sérülése, rengeteg hasznos tanácsok kapok tőlük, köztük Nagy Krisztiántól (a Kecskeméti TE NB I.-es csapatának középpályása – a szerk.) is, akinek az egész tavalyi idénye erre ment rá. Tudom, jó kezekben vagyok, bízom abban, hogy minél előbb fel tudok épülni. Egy sérülés sosem jön jókor, de így még fájóbb, hogy a csapat éppen felfelé ívelő szakaszban van. 
A támadó reméli, hogy a téli felkészülésre teljesen felépül majd és újra nevelőegyesülete segítségére tud lenni. Hampuk Ádám története jól példázza a sportolók által megélt fizikai és mentális kihívásokat egy sérülés után. A sport iránti elkötelezettsége és kitartása azonban mindig előre viszi őt. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában