Kitartás

2024.08.07. 08:00

Remekeltek a somogyi szervátültetett sportolók a lisszaboni Eb-n

Harmadik helyen végzett a magyar csapat soraiban két somogyi sportolóval a lisszaboni Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa-bajnokságán.

A magyar csapat kiemelkedő eredménnyel, a harmadik helyen végzett, köztük két somogyi sportoló, Jakucs Edina és Rákhely Zsolt – adta hírül közleményében a Magyar Szervátültetettek Szövetsége.

A somogytúri Jakucs Edina súlyos betegsége miatt életmentő tüdőtranszplantációra szorult.  A műtét után sem adta fel, és új célt talált magának az asztaliteniszben. Az első ütésektől az Európa-bajnokságig vezető útja nem volt egyszerű, de minden akadályt leküzdött. Lisszabonban, élete első Európa-bajnokságán, egyéniben ezüstérmet szerzett, majd női és vegyes párosban két aranyérmet is bezsebelt. Edina története a második esélyről szól, arról, hogy soha nem szabad feladni, és hogy a legnehezebb időszakok után is lehet újrakezdeni és sikereket elérni. 

A siófoki Rákhely Zsolt a több mint három évtizede szolgáló rendőr alezredes, szintén komoly megpróbáltatásokon ment keresztül. Non-Hodgkin limfómával diagnosztizálták. Műtéten, kemoterápián és csontvelő-átültetésen esett át. A betegség azonban nem vette el tőle a sport szeretetét. Zsolt már kisiskolás kora óta sportolt, és a betegsége alatt sem adta fel ezt a szenvedélyét. Úszott, kosárlabdázott, vízilabdázott, atletizált és triatlonozott. A sport számára nem csak hobbi, hanem terápia is volt, ami segített neki leküzdeni a betegséget és visszatérni a normális kerékvágásba.  Lisszabonban úszásban három arany- és négy ezüstérmet szerzett, ezzel bizonyítva, hogy a sport valóban gyógyító erővel bír.  

A 25 országból érkező több mint 500 versenyzővel szemben a magyarok 55 arany-, 46 ezüst- és 28 bronzérmet szereztek, ezzel a harmadik helyen végeztek a nemzetek összesített pontversenyében.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában