Kézilabda

8 órája

Egészséges táplálkozásra nevelik az akadémistákat

A NEKA étterme reggel hat órától este kilencig napi legalább háromszori étkezéssel várja az akadémistákat. A menü összeállításánál a változatosságra törekednek, s mindig friss alapanyagokból készülnek az ételek és ha valaki kér, repetát is kap.

– Hogyan telt a nyár és vele együtt a holtszezon?

– A kollégisták júniusi kiköltözésével számunkra nem ér véget a munka, hiszen indul az edzőtáborok sora – mondta Miseta Péter mesterszakács, étteremvezető. – Vannak rendszeresen visszatérő csapatok, természetesen más-más igényekkel, és ezeket megpróbáljuk egytől egyig kielégíteni. Néhány együttessel már az érkezés előtt leegyeztetjük a menüt, de sokan ránk bízzák az összeállítását.

– Július végén  újra benépesül a Lakófalu. Hogyan készülnek fel az akadémisták visszaérkezésére?

– Könnyített étlapot állítunk össze, amely igazodik a nagy meleghez, de tápláló is, hiszen a felkészülési időszakban sok edzés vár a fiatalokra. Fontos, hogy felmérjük az újonnan érkezettek étkezési szokásait, és felhívjuk a figyelmüket a megrendelés fontosságára és a tudatos étkezésre.

 

– Mikor kezdődik, illetve fejeződik be a mindennapi munka?

– Két műszakban dolgozunk: délelőtt és délután. Az étterem reggel hattól este fél kilencig tart nyitva. Nyitáskor már zajlik a munka a konyhában, készül a svédasztalos reggeli, amelyet a gyerekek edzés előtt és után is igénybe vehetnek. Eközben természetesen már készül az ebéd, amelyet fél tizenkettőtől – az iskolai elfoglaltságokhoz és az edzésekhez igazodva – fél háromig lehet elfogyasztani. A délutános munkatársak 13 órára jönnek, ők segítenek az ebéd tálalásában, és közben nekilátnak a vacsorának. Általában este fél kilenc és kilenc óra körül zárunk. Jelenleg tizenheten vagyunk a konyhán, ebből műszakonként két szakács, két-három konyhai kisegítő és egy cukrász dolgozik.

– Mi a legfontosabb szempont a menü összeállításánál?

– A változatosság! Többféle húst használunk, különböző tésztaételeket készítünk, a leveseket is igyekszünk kicsit feldobni, és az évszaknak megfelelő alapanyagokat használunk. Mindig van primőr és kész saláta, többféle öntettel. Az idényjellegű gyümölcsök mellett süteményekkel és pohárkrémekkel várjuk a gyerekeket.

– Ha rendezvény van, akkor is biztosítják a cateringet?

– A NEKA életében sok olyan saját rendezvény van, amelyre mi készítjük az ételeket, de mindig az adott eseményhez igazodó menüt állítunk össze. Ezek az események nagy kihívást jelentenek, hiszen a saját munkatársainkat kell vendégül látnunk, vagy éppen a számukra fontos meghívottaknak kell ízelítőt adnunk a NEKA konyhai vendégszeretetéből.

– Melyek az akadémisták kedvenc ételei?

– A corn flakes csirke, a cordon bleu és a hasábburgonya a „legmenőbb”. Sokat küzdünk azért, hogy megváltoztassuk a gyerekek otthonról hozott étkezési szokásait, hiszen van élet a rántott húson túl is. De már sokan a változás útjára léptek, szeretik a különböző töltött húsokat, a főzelékeket, szívesen eszik a hússal készült leveseket, és már a halat is jóízűen el tudják fogyasztani.

– Ha úgy adódik, kaphatnak a gyerekek repetát?

– Ha valaki éhes marad, nyugodtan visszajöhet, és kérhet még. Amúgy svédasztalos rendszerben zajlik a kiszolgálás, azzal a különbséggel, hogy szakácsok segítik az adagolást, mert így gyorsabb, és ha úgy adódik, tanácsot is tudnak adni a gyerekeknek, ráadásul a pazarlást is vissza tudjuk szorítani.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában