Helyi sport

2 órája

Történelmi rekordot dönt a külföldi nevezők száma a magyar maratonon

Soha korábban nem jelentkezett egyetlen magyarországi szabadidős sporteseményre sem olyan sok külföldi, mint a 39. SPAR Budapest Maraton Fesztiválra. 107 országból mintegy 6000 külföldi nevező van már, így jócskán megdől a korábbi 5400 fős rekord, amely még a koronavírus-járvány előtti időszakban született.

Bár két hét még hátra van a rajtig, már most túlszárnyalta az eddigi rekordot a külföldi nevezők száma a 39. SPAR Budapest Maraton Fesztiválon. A szervező Budapest Sportirodához már mintegy hatezer külföldi állampolgár nevezése futott be, őket a korábbi évek tapasztalatai szerint legalább még ugyanennyi családtag, ismerős, szurkoló kísér el Budapestre, így a legóvatosabb becslések szerint is 10-12 ezer futóturista érkezik Magyarországra október második hétvégéjén. Ez példátlanul magas szám a hazai szabadidősport események történetében, sőt a versenysportban is csak a legrangosabb nemzetközi események, például az atlétikai világbajnokság, a foci Eb, illetve a Forma 1-es futamok csábítottak ennyi külföldit Magyarországra. A korábbi szabadidős rekord 2017-ből, vagyis bőven a koronavírus-járvány előtti időszakból származik, és ugyancsak a SPAR Budapest Maratonhoz kötődik, hiszen 7 éve 5400 külföldi nevezett az eseményre.

Több mint ezer brit futó Budapesten

Idén a maratonon, vagyis a klasszikus 42 kilométeres távon minden második induló, 3000 futó külföldi lesz, de csaknem ugyanennyien utaznak a rövidebb távok, például a félmaraton, vagy a 10 kilométeres futam miatt is Budapestre. Közülük is kiemelkednek a britek, több mint 1000 futóval. Jól jellemzi a brit indulók kiemelkedően magas számát, hogy Budapest után (1300 fő) Londonból érkezik majd a második legtöbb (190 fő) futó a 42 kilométeres távra. - Nagy örömömre szolgál, hogy a 39. SPAR Budapest Maraton Fesztiválra több mint 1000 résztvevő az Egyesült Királyságból érkezik, ezzel a klasszikus maratoni táv minden 10. futója brit állampolgár lesz. Ez az esemény kiváló példája annak, hogy a sport szeretete hogyan kapcsolja össze a nemzeteket, és erősíti a köztünk lévő kapcsolatokat. Külön öröm számomra, hogy a részvételünkkel idén a mellrák elleni küzdelemre is felhívhatjuk a figyelmet. Sok sikert kívánok minden versenyzőnek! – mondta Paul Fox, az Egyesült Királyság magyarországi nagykövete, aki október 12-én részt vesz a Gondosóra Gyalogláson, amelyhez a Mellrákinfo Egyesület is csatlakozott.

A briteket a franciák és az olaszok követik a rangsorban, 500-500 nevezéssel, majd a szlovákok és a lengyelek következnek, 300-300 futóval.

 

- Lenyűgöző az útvonal a Duna partján és a belvárosban, amelyen futva megcsodálhatjuk Budapest legszebb és leghíresebb részeit. Ilyen körülmények között nem is csoda, hogy a verseny egyre nagyobb népszerűségre tesz szert, és folyamatosan nő a külföldiek száma. Boldog vagyok, hogy ehhez az eredményhez többszáz olasz honfitársam részvétele is hozzájárul. Sok sikert a rendezvényhez és jó futást kívánok mindannyiunknak! – nyilatkozta Olaszország magyarországi nagykövete, Manuel Jacoangeli, aki immár negyedszer indul a SPAR Budapest Maraton Fesztiválon, ezúttal a 14 kilométeres távra nevezett. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában