Videó

6 órája

A futás fellegvárává változott a kaposvári Városliget

Az országos versenysorozatba idén először bekapcsolódva, Kaposváron a Városliget adott otthont az Országos Mezeifutó Verseny és Gergely Zoltán Emlékversenynek. A futás élményét is népszerűsítő eseményt a Kapos Sport Kft., a Kaposvári Sportközpont és Sportiskola, valamint Kaposvár Város közösen szervezte. közel 600 futó állt rajthoz, amatőrök és igazolt versenyzők is bizonyíthattak a különleges pályán.

Navracsics Zsófia

Fotó: Muzslay Péter

Közel 600 futó állt rajthoz, amatőrök és igazolt versenyzők is bizonyíthattak a Városligetben kialakított különleges pályán. Az ország minden szegletéből érkeztek sportolók a versenyre, amelynek a különlegessége volt, hogy az Egészséges Kaposvár 2030 program keretében a legkisebbek Tehetségkutató kategóriában indulhattak. Őket külön díjazásban is részesítették a szervezők. A futás és a versenyzés örömét minden korosztály megélhette az eseménynek köszönhetően.

A futás öröme
A futás és a versenyzés a legkisebbeknek is igazi élmény volt
Fotó: Muzslay Péter

A Magyar Atlétikai Szövetség 1907-ben már megrendezte az első magyar bajnokságot mezei futásban, így nagy múltú versenynek adhatott otthont a somogyi vármegyeszékhely. Az esemény célja volt a mezei futás és a legjobb hazai távfutók népszerűsítése, versenylehetőséget biztosítva minden korosztálynak.

A rendezvényen Szita Károly polgármester is köszöntötte a résztvevőket.

– Azt a célt tűztük ki, hogy 2030-ra az ország legegészségesebb városa legyen Kaposvár. Ehhez pedig mozogni kell – emelte ki a polgármester, majd hozzátette. – Nem kell mindig nyerni, nem kell bajnoknak lenni, mindenki olyan sportot, mozgásformát űzzön, amihez kedve van, és ami jól esik – mondta Szita Károly, aki a rendezvény meghívott vendégének, Zsivoczky-Farkas Györgyinek, a Magyar Atlétikai Szövetség alelnökének figyelmébe ajánlotta a Kaposváron kialakított helyszínt. Az alelnök asszony is dicsérte a verseny helyszínéül szolgáló városligeti pályát.

– Nagyon tetszik ez a rendezvény, mindenre odafigyeltek a szervezők és szeretnék gratulálni a városnak, a sportiskolának az elmúlt időszakban történt fejlődésükhöz, hiszen atlétikában jelentős létszám növekedést értek el – hangsúlyozta a MASZ alelnöke.

A rendezvényen igazi példaképekkel is találkozhattak a résztvevők, hiszen kiemelt vendégként köszöntöttek kiemelkedő teljesítményt elért sportolókat is. Vindics-Tóth Lili Anna olimpikon, a maratoni futás rekordot idén megdöntő Szemerei Levente, Szögi István hosszútávfutó olimpikon és U23-as eb győztes atléta, Palkovics István is részt vett az eseményen, akiknek Szita Károly a város nevében ajándékplakettel adományozott.

 Vindics-Tóth Lili Anna, Szemerei Levente, Szögi István, Palkovics István 
Fotó: Muzslay Péter

A verseny lebonyolításáról a szervező Kapos Sport Kft. ügyvezetője, távfutó edző, Szőke Gergő elmondta: mindenképp céljuk volt, hogy komoly eredményeket elért futókkal tudják megismertetni a kaposvári közösséget.

– Megkerestem a szövetséget azzal, hogy olyan a város hozzáállása és a Kaposvári Sportiskolában olyan sok a sportoló gyermek, hogy érdemes lenne idehozni ezt a versenyt, és ez mind a két félnek gyümölcsöző lehet. A szövetség is úgy látta, hogy ez egy jó döntés, így lett az idei évben az Mezei Futóverseny sorozat első állomása Kaposvár – emelte ki Szőke Gergő. – A pálya 1000 méter hosszú. A legkisebbeknek 1000 métert kell futni, a legnagyobbaknak 8000 métert. A mezei futóverseny szépsége, hogy egy pályán tudnak versenyezni a legkisebbek és a felnőtt profi futók is, illetve szerveztünk szenior és amatőr versenyt is. A szabályrendszerben itt annyi a különbség, hogy nincsenek külön futamok, mindenki egyszerre rajtol.

A futás az utánpótlás körében is népszerű Kaposváron

Az utánpótlásról is kérdeztük a Kapos Sport Kft. ügyvezetőjét. – A KASI atlétika szakosztályában a létszám nagy ütemben bővül. Közel 200 versenyző van már a sportiskolában, ami országos szinten is kiemelkedő szám, ami nagyon bizalomgerjesztő, és biztos vagyok benne, hogy ebből-utóbb nagyon komoly minőséget képviselünk majd a sportéletben.

A rendezvény sikerét mutatja, hogy közel 600 futó mérettette meg magát a hétvégi versenyen. A profi futók és a KASI sportolói mellett sok kaposvári amatőr és szenior versenyző is lefutotta a köröket a Városligetben kialakított különleges pályám. A szervezők nem titkolt szándéka, hogy legyen még ilyen alkalom Kaposváron és bíznak benne, hogy pár éven belül Kaposvár rendezheti a a Mezeifutó Magyar Bajnokságot.

A verseny eredményei ITT elérhetők.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában