eredményes indulás

2017.11.28. 17:30

A somogyi paktum segít az álláskeresőkön

A foglalkoztatási paktum végrehajtásában élen jár megyénk, egyes mutatókban az elsők között van Somogy az országban, hangzott el a témában tartott II. Foglalkoztatási Fórumon a Vármegyeházán. Kiváló eredményekről számolhattak be a résztvevők.

Kovács Gábor, [email protected]

Kétszázhetvenöt álláskeresőt már sikerült bevonni eddig a megyei paktumprogramba. Ők képzésben, bértámogatásban, keresetpótló támogatásban részesültek.

– Somogyban jól állunk, köszönhetően a konzorciumi partnerek közötti együttműködésnek – mondta a fórumon Biró Norbert, a Somogy Megyei Önkormányzat elnöke. – Más megyékben viszont látható, hogy a vállalásokat (indikátorszámokat) nem fogják teljesíteni, ezért ott átcsoportosítások zajlanak a forrásokon belül.

A somogyi adatok viszont megnyugtatóak, a munka pedig a megvalósítás szakaszába lépett, jelentette be Neszményi Zsolt kormánymegbízott. A cél az, hogy minél több álláskeresőnek tudjanak támogatást nyújtani.

– A paktumra szánt 1 milliárd 878 millió forintot úgy használjuk majd fel, hogy a megye foglalkoztatási helyzetét kimutathatóan javítjuk akkor, amikor a megye kevésbé fejlett részein is megjelent a képzett munkaerő hiánya – foglalta össze a célokat Neszményi Zsolt.

Az álláskeresők közül a paktum segítségével kiemelt célcsoportok juthatnak támogatáshoz: a hátrányos helyzetűek, az alacsony képzettségűek, a pályakezdő fiatal munkavállalók, a tartós munkanélküliséggel küzdők, a Gyes-ről, Gyed-ről visszatérők, az 50 év feletti munkavállalók.

Augusztusban tíz emberrel indult a bértámogatás, azóta folyamatosan vonják be a munkakeresőket – tudtuk meg Szűcsné Kardos Katalintól, a projekt szakmai megvalósítójától. A megyei paktum 106 somogyi településen van jelen, amelyeket nem fednek le a helyi foglalkoztatási paktumok. Ez jellemző például Fonyód és Nagyatád térségére. A barcsi paktumban viszont már tudnak bértámogatást nyújtani a programban résztvevőknek. A csurgói és a zselici térségben lezárták az előkészítés szakaszát. Siófokon, Marcaliban és Nagybajomban viszont csak most állították fel a paktumszervezetet, ők várhatóan a jövő év elején léphetnek a megvalósítási szakaszba. A megyei foglalkoztatási paktum ernyőszervezetként őrködik a helyi paktumok felett. Jó a helyzet Kaposváron, ahol együtt halad a helyi megvalósítás a megyei paktummal.

– Vegyes a kép, a legkülönbözőbb szakmákban helyeztünk el eddig álláskeresőket, jellemzően kis- és középvállalkozásoknál – mondta Szűcsné Kardos Katalin. – A paktum megoldást tud nyújtani olyan problémákra is, mint a bejárási támogatás. A pályaorientációs tevékenységünk nemrég indult el a középiskolások körében. A jövő év elejétől a hiányszakmák népszerűsítésébe is belefogunk.

Összetetten kell gondolkodni a munkaerőhiányról

A fórumon a foglalkoztatáspolitika időszerű kérdéseiről tartott előadást Borbély-Pecze Tibor Bors, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatási referense. A legújabb, feldolgozás alatt álló KSH adatokat ismertette. Eszerint 4,6 millió ember dolgozik Magyarországon, és ha ebből levonjuk a közfoglalkoztatottak és a külföldön dolgozók számát, akkor is olyan kedvező foglalkoztatási statisztikát kapunk, amit a rendszerváltás óta nem láttunk. Közben egyre élénkül a munkaerő iránti igény, azonban szerinte a munkaerőhiányról érdemes összetetten gondolkodni. Elgondolkodtatónak tartja, hogy százezer ember nehezen mobilizálható egy éven túli tartós munkanélküli. Az is tény, hogy a dolgozók egyharmada napi szinten ingázik, és nagyok a területi különbségek az országrészek között. A somogyi helyzetről Simonné Hornyák Valéria, a kormányhivatal főosztályvezetője tartott előadást. Elmondta, hogy tíz év óta a legjobb foglalkoztatási számokat produkálta a megye. Somogyban 2017. októberében 13 ezer 663 álláskeresőt tartottak nyilván, míg a munkaadók 19 ezer 114 ezer betöltetlen álláshely miatt jelentettek be munkaerőigényt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában