Kék hírek, bulvár

2010.10.13. 08:18

Egy szatyorral érkeztek Devecserből, mindenüket elhozták...

Devecserből jöttek, s csak annyit tudtak magukkal hozni, amit a két kezükben elbírtak. Két család érkezett Marcaliba.

Vigmond Erika, Fónai Imre, Harsányi Miklós, Balassa Tamás

Árválkodó autó az ablakban. Az ideiglenes szálláson menetre készen összecsomagolt holmik sorakoznak. Tábori körülmények: csütörtökig kapott átmeneti lakást a Devecserből érkező két család. Segítőkész marcaliak karolták fel őket, s mozgatnak meg mindent, hogy ételük, ruhájuk, s fedél legyen a fejük felett. Az egyik segítő, Harcz Kálmánné azt mondta: leginkább pénzadományokra lenne szükség, még ha csak száz forintokat is adnak, illetve sürgősen olyan lakás kellene, ahol hosszabb ideig helyezhetnék el őket.

A kitelepítéskor Kurucz Teréznek három gyermekével, és beteg anyósával kellett elhagynia otthonát. Férje Devecserben maradt, segít a kármentesítésben.

Antal Ilona szintén három gyermekével kényszerült menekülni a péntek hajnali riasztás után. – Az édesanyám Marcaliban él, s arra gondoltam, hogy a Terikéékkel együtt megpróbálunk a városban menedéket találni – mondta Antal Ilona. – Sajnos kilencen nem fértünk volna el a lakásában, ekkor Harcz Kálmánné kezdeményezésére oldódott meg ideiglenesen a helyzet.

– Csak annyi ruhánk volt, amiben jöttünk, és annyi, ami a szatyrokba belefért – idézte fel Kurucz Teréz. – Nagyon megijedtünk a hajnali ébresztéskor, azt sem tudtuk hirtelen, hogy hova megyünk, mi lesz velünk. Most sem tudjuk mi vár ránk, mikor mehetünk vissza. A pici gyerekek is folyton haza akarnak menni, hogyan magyarázzam meg egy hároméves kislánynak, hogy oda egyhamar nem mehetünk?



– Borzalom, ami Devecsernél van. A bűz, az emberek, ahogy menekülnek, féltik mindenüket, de semmit nem tudnak magukkal vinni – mondta Antal Ilona. Azt is elmondta: először a sümegi gimnázium tornatermében szállásolták el őket. Mindent megkaptak, ami csak lehetséges volt, de a zsúfoltság miatt, aki csak tudott, elment. A legidősebb fia még orvosi ellátásra is szorul.

– Akkor történt, mikor egy kisfiút elvitt a víz, s beugrottam megmenteni – mutatta a kötések alatt a marás nyomait a 12 éves Péter. – Mikor bementem, utána kiabált rám egy asszony, hogy gyorsan jöjjünk ki, mert szennyezett a víz.

Átszervezik a szolgálatot a mentés miatt

Szükség esetén átáll a siófoki tűzoltóság a huszonnégy óra szolgálat, 24 óra pihenő munkarendre annak érdekében, hogy több tűzoltót tudjon a parancsnok a vörösiszap-katasztrófa helyszínére vezényelni.
A siófoki egység hét tagja vett részt a mentési és kármentesítési munkálatokban Kolontáron és Devecserben az elmúlt napokban, s most megint hét tűzoltó készül a Veszprém megyei településekre.

Kutyatápot is felajánlottak

A ságváriak 50 beépíthető építési telket ajánlottak fel, ezek közül kettőhöz ingyen juthatnak hozzá azok, akik el akarnak költözni Kolontárról vagy Devecserből – számolt be Koncsek Antal, a megyei védelmi iroda titkára. Börczi Miklós kaposvári vállalkozó kétmillió forint értékben ruhaneműt adományoz. Sütőt és tartós élelmiszert is gyűjtöttek a mesztegnyői polgárőrök.

Peszt Péter megyei elnök azt mondta: nyolc társuk Devecserben segít majd. Kun Lívia, az egyik kaposvári állateledel forgalmazó cég munkatársa közölte: már több százezer forint értékű kutya- és macskatápot, takarót ajánlottak fel a segíteni vágyók.

Legnehezebb a lakáskérdés

A marcali önkormányzatnál is bejelentkeztek a családok. Pápainé Káplár Orsolya megbízott aljegyző elmondta: egyszeri pénzösszeggel tudnak támogatást adni, illetve az önkormányzati dolgozókon, valamint a Szociális és Egészségügyi Szolgáltató Központon keresztül természetbeni segítséget nyújtanak.

A lakáskérdés már nehezebb. Tulajdonképpen az egyik család elhelyezését kellene megoldani, de önkormányzati lakást nem tudnak biztosítani. A szociális központ segíthet még albérlettel, amennyiben talál kiadó lakást Marcaliban.

Kolontárnak gyűjt a Csiky társulata

A Csiky Gergely Színház is kiveszi a részét a jószolgálati tevékenységből. A kaposvári teátrum Európa Parki jegyirodájában és a színházban egy-egy urnát állított föl, ahol a színházbarátok adományait várják szerdától. A színházi gyűjtőládát napközben a művészbejárónál helyezik el, ahol a dolgozók is adakozhatnak vasárnapig. A társulat közvetlenül a kolontári önkormányzat adományszámlájára fogja átutalni a beérkezett pénzadományokat.

Kaposújlaki utalás

Kaposújlak önkormányzata és lakói az iszappal elöntött települések kárelhárítására, segélyezésére átutalt önkormányzati támogatásként 150 ezer forintot és adakozók által összeadott 238.500 forintot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!