Közélet

2015.10.17. 08:09

A csapvíztől óvnák gyerekeiket a barcsi szülők

Máig tart a nyári vízszennyezés utóhatása Barcson. Bár a szolgáltató szerint a víz már biztonságos, a minősége konfliktust szült a városi közintézmények és az aggódó szülők közt.

Jeki Gabriella

Szülői értekezleteket tartottak valamennyi barcsi óvodában és összehívták a tantestületet az iskolákban is. Az ivóvízzel kapcsolatos szülői kérelmeket és felvetéseket tárgyalták, szakemberek bevonásával. A Deák Ferenc utcai, a Hársfa utcai, a Szent István utcai és a Széchenyi közi Tagóvodában is részt vett e találkozókon Karvalics Ottó polgármester, Varga Judit, az ÁNTSZ főorvosa és Kajdy Péter, a DRV Zrt. barcsi üzemvezetője. A tanácskozást a Hétszínvirág óvodai csoport szülői közössége kezdeményezte.



– Óvodások szülei kerestek meg azzal, miért nem engedélyezzük, hogy ásványvizet hozzanak be az óvodába – mondta kérdésünkre Henéziné Balaskó Edit Barcs Város Óvodája és Bölcsődéje vezetője. – Írtam nekik egy válaszlevelet, amiben a házirendre és az egységes bánásmód elvére hivatkozva elutasítottuk a kérést, mert ha megengedjük,az egészségügyi és járványügyi szempontból sem egészséges.

A felvetés szerint a szülők vásárolták volna az ásványvizet közös pénzből, ami újabb problémákat vetett volna fel: ár, márka és anyagi jövedelmek szempontjából.
– Az étkezéshez mi biztosítjuk az ivóvizet, ami rendszeres mérésekkel igazoltan tiszta – tette hozzá az óvodák vezetője. – Nem volt megbetegedés a nyári, problémás időszakban sem, és a szakemberek egybehangzó véleménye szerint nem indokolt az ásványvíz fogyasztása.

A Magyar Nemzet pénteken azt írta: a barcsi vízminőséggel kapcsolatban felmerült kifogások ellenére nem vihetik be az ásványvizet az ebédlőbe az Arany János Általános Iskola tanulói. Információink szerint a műanyag üvegeket csak az ebédlőből tiltották ki, a diákok az étkezés után a folyosón vagy a tantermekben nyugodtan fogyaszthatják az otthonról hozott italokat. Ezt támasztja alá az a válasz is, amelyet Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtikára adott Ander Balázs jobbikos képviselő kérdésére: eszerint „sem jogszabály, sem Klik-utasítás vagy házirend nem tartalmaz olyan előírást, amely korlátozná az otthonról hozott folyadék fogyasztását az iskolákban”. A barcsi oktatási intézményben ezt nem is vitatták.

Kerestük a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ sajtóirodáját, azonban legkorábban hétfőre ígértek választ.
Mint azt szerkesztőségünk már korábban megírta, július végétől augusztus közepéig ihatatlan víz folyt a barcsi csapokból, a szennyeződést a Clostridium perfringens nevű baktérium okozta. Ez arra utalt, hogy a vízmű hálózata talajvízzel vagy szennyvízzel érintkezhetett. Barcson és a hozzá tartozó településrészeken közel egy hónapig lajtoskocsival biztosították az egészséges ivóvizet. Bár a barcsi víznek a város több pontján továbbra is néhol furcsa szaga vagy színe van, a szolgáltató állítja: már rég elhárította a fertőzésveszélyt.

– A DRV Zrt. napi rendszerességgel ellenőrzi az ivóvíz minőségét Barcson a legkisebb közegészségügyi kockázat megelőzése érdekében – közölte Gyarmati Judit, a szolgálató kommunikációs referense. – Az ivóvíz minősége megfelelő és biztonsággal fogyasztható. Hangsúlyozta azt is, hogy a barcsi ivóvíz minősége tartósan a 2014 májusában kezdődött, Országos Ivóvízminőség-javító program keretében fog megoldódni. A fejlesztés során az új vízbázisból kitermelt víz arzén-, vas-, mangán-, valamint ammóniumion-mentesítése történik a víztisztítási technológia során.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!