Közélet

2012.03.27. 17:09

A gyerekosztály tetején landolhat a mentőhelikopter

A siófoki kardiológia sürgősségi ellátását az onnan kétórás autóútra lévő Pécsre delegálták a 25 perc alatt elérhető Székesfehérvár helyett – hozta fel példaként egy hírportál az egészségügyi átalakulás furcsaságaira bizonyítékul.

Fónai Imre

A siófoki kórházban nincs önálló kardiológiai osztály, a belgyógyászat része, mely értesülésünk szerint az átalakulás, az államosítás után is megőrizheti mind a kilencvenkilenc ágyát. A sürgős ellátást igénylő eseteket eddig is Pécsre irányították, nem Székesfehérvárra.

Varga Ferenc, a siófoki kórház főigazgatója érdeklődésünkre azt mondta: ha csupán a távolságot vesszük figyelembe, Székesfehérvár valóban közelebb van, márpedig egy infarktusos beteg esetében sokat számít, hogy mennyi időn belül jut ellátáshoz. Ám eddig sem jelentett problémát, hogy a régió e szempontból Pécshez tartozott. Néhány esetben előfordult, hogy a balatonfüredi szívkórházba szállítottak beteget helikopterrel.



Könnyítheti a szakellátáshoz jutást, ha elkészül a siófoki kórház új sürgősségi részlege, mert azzal együtt helikopter-leszállóhely is épül. Varga Ferenc ezzel kapcsolatban arról tájékoztatott: esetükben nem okoz gondot, hogy időközben szigorodott az ilyen leszállóhelyek létesítésének az engedélyezése, hiszen még el sem kezdődött a beruházás és annak során már az új szabályok alapján alakítják ki a leszállót a gyermekosztály tetején.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!