Közélet

2016.04.11. 14:38

A légi mentők is felkészültek a nyárra

Címkék#Sármellék

Közeleg az idegenforgalmi szezon, a légimentők is készen állnak az újabb bevetésekre. A helikopteres csapat nyáron vonul a legtöbbet, tavaly több mint 2300 riasztást kaptak. Szakemberek állítják: ma már elképzelhetetlen a mentés légi egység nélkül, megyénkben általában három helyszínről érkeznek helikopterek.

Harsányi Miklós

A légimentők jelenleg hét bázison – Budaörs, Miskolc, Debrecen, Szentes, Pécs, Sármellék, Balatonfüred – hét mentőhelikoptert működtetnek. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs és pr igazgatója lapunk kérdésére közölte: a légi mentés világszerte a helyszíni sürgősségi ellátás legmagasabb szintje. A mentőhelikopterek felszerelésének összeállításakor figyelembe vették a helyszínen alkalmazott különleges diagnosztikus- és terápiás eljárásokat valamint a légi szállítás által megkövetelt speciális igényeket.



– A magyar mentőhelikopterek mindegyikén megtalálható minden olyan felszerelés, ami egy rohamkocsin – többek közt EKG, defibrillátor, pacemaker, injekciós pumpa –, kiegészítve néhány egyedülálló eszközzel, mint például a mobil utlrahang, speciális vérzéscsillapító-kötszer, melegítőpárna, eszközök helyszíni császármetszéshez, sebészeti felszerelés a mellkas megnyitásához – tudtuk meg. – A balatonfüredi, a sármelléki, de akár a pécsi helikopter (szükség esetén valamelyik távolabbi) is riasztható Somogyba. A mentőhelikoptereket 2015-ben 2346 alkalommal riasztották Magyarországon, ebből a somogyi mentések száma százas nagyságrendű.

Egy lapunk által megkérdezett orvos szerint ma már nélkülözhetetlen a légi mentés, minőségi ugrás volt a modern gépek üzembe állítása. Szerinte megyénkbe viszonylag gyakran riasztják a helikoptereket, különösen a nyári turista idényben: a közlekedési balesetek sérültjein kívül az elmúlt időszakban több olyan személyt is elszállítottak, akik a balatoni fejesugrás következményeként nyakcsigolya-törést szenvedtek el.

A Somogyi Hírlap kérdésére, miszerint tervezik a közeljövőben új mentőhelikopter beszerzését, Győrfi Pál közölte: ez kormányszintű döntést igényel. A jelenlegi szerződéssel a légimentés 2017. március 31-ig biztosított. A szóvivő érdeklődésünkre arról is beszámolt: a legmagasabb riasztásszám a nyári hónapokban – júniustól augusztusig – van. Ilyenkor a leghosszabbak az ügyeletek valamint az emberek életmódja is sokkal aktívabb, mint a télen. A közlekedési, sport, illetve szabadidős balesetek, a kánikula okozta rosszullétek és a vízi balesetek nagyon gyakoriak ezekben a hónapokban.

Begyakorolt mozdulatok

– A magyar légimentők munkáját közel 30, a legmagasabb orvos szakmai standardnak megfelelő eljárásrend szabályozza – tájékoztatott Győrfi Pál. – Ezek mellett a kivonuló mentőorvosok és paramedikusok évente két alkalommal vesznek részt szakmai továbbképzésen. A tananyag elsajátítása az elméleti ismeretek megtanulásával kezdődik. Ezt követően bármilyen új eljárást részekre bontjanak és külön-külön begyakorolnak minden egyes részt. A begyakorolt részképességeket komplett szituációba ágyazva kapcsolják össze a szimulációs gyakorlatokon. A képzési napok végén minden légimentő elméleti, skill és szimulációs vizsgán ad számot tudásáról, garantálva ezzel az egész állomány egységes és magas szintű orvosszakmai felkészültségét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!