Közélet

2015.10.21. 17:48

Ápolósors: se pénz, se megbecsülés, mégis sokan jelentkeznek

A magyar egészségügyben dolgozók közel sincsenek megfizetve – különösen igaz ez az ápolókra –, mégis nem kevesen szeretnének azok lenni. Hogy miért, azt a kaposvári Szigeti-Gyula János Egészségügyi Szakképző Iskola – amely a kórházból a megüresedett református iskolába költözött, s szerdán adták át hivatalosan – egyik diákja fogalmazta meg: mert mindannyiunk lelkének jót tesz, ha másokon segíthetünk, ne adj isten megtudjuk menteni valakinek az életét. Jó tudni, hogy a mai pénzéhes világban akadnak még, akik így gondolkodnak...

Fenyő Gábor

Ha hiszik, ha nem, az egy helyett két osztályt kellett indítani szeptemberben az új helyre költözött kaposvári Szigeti-Gyula János Egészségügyi Szakképző Iskolában, annyian jelentkeztek ugyanis; így most gyakorló ápoló, illetve gyakorló csecsemő- és gyermekápoló szakon tanul(hat)nak a diákok.
– A négy szakközépiskolai osztály mellett három szakiskolai csoportunk is van, s további öt olyan osztályunk, ahol azok tanulnak, akik már leérettségiztek, és most vesznek részt a szakképzésen – mondta elöljáróban Dovigyelné Veiger Katalin, a kaposvári Szigeti-Gyula János Egészségügyi Szakképző Iskola igazgatónője. – Öt híján két és félszáz diákunk van, valamint három felnött csoportunk; ők 53-an vannak, és esti képzésen vesznek részt.



S hogy kikből lesznek a „szigetisek”? A nyolcadikosok a kisegítő ápoló, valamint a szociális gondozó és ápoló szak közül választhatnak, míg az ápoló, a csecsemő- és gyermekápoló, továbbá a mentőápoló képzések az érettségire épülnek.
– Nincs annál jobb, felemelőbb érzés, mint amikor megment(het)ed valakinek az életét, másokon segíthetsz. Jó érzéssel tölti el az embert, megnyugszik a lelkünk – mondta Varga Laura, aki kisegítő ápolói szakon tanul.

– Sokan személyes indíttatásból választanak bennünket. Az idei tanévben például az egyik tanulónk a kaposvári Táncsics Mihály Gimnáziumból érkezett, a másik pedig Marcaliban volt gimnazista. Leérettségiztek, de közben annyira megtetszett nekik ez a sokkal inkább hivatás, mint szakma, hogy jelentkeztek – folytatta Pénzár Mária szakoktató.
Mint például a 19 éves kaposvári Győri Nikolett.
– Mondhatni minden családtagom az egészségügyben dolgozik. Természetes volt hát, hogy én is ezt a vonalat folytatom, amit egyébként abszolút nem bántam meg – állította határozottan Győri Nikolett.
Ám nemcsak a gyengébbik nem körében népszerű az ápolószak; egyre több férfit (is) vonz.
– Olyan alaptudást ad ez az iskola, amelyre aztán bátran lehet majd építeni. Ha végzek, OKJ-s ápolói végzettségem lesz. A nagy álmom, hogy idővel mentőn dolgozhassak majd – mondta Tímár Ádám.
Adott a kérdés: Magyarország vagy külföld? Vannak, aki hazai pályán, mások a határainkon túl szeretnének elhelyezkedni. Mindenesetre tény: többen azzal az eltökélt szándékkal jelentkeznek, hogy a suli elvégzése után azon melegében külföld felé veszik az irányt. Azt mondják, ott jobban megbecsülik az embert, a fizetésről már nem is beszélve...


Vonzó külföld

A kaposvári Szigeti-Gyula János Egészségügyi Szakképző Iskola 18 szerencsés tanulója öt hetet tölthetett a napfényes Itáliában tavasszal. Farkas Johanna és Androsovits Szimonetta Firenze közelében, a Greve In Chiantiban, illetve a Tavarnella Val Di Pesában található idősek otthonában dolgozott és persze tanult.
– Teljesen más az olaszok életstílusa, össze sem lehet hasonlítani a miénkkel. Nyugodtak, türelmesek, segítőkészek, s állandóan vidámak: a férfi gondozók például mindig énekelgettek, dúdoltak valamilyen dalt, ami aztán persze idővel átragadt ránk is – emlékezett vissza Farkas Johanna.
– Egészen más munkatempóban dolgoznak, s ezzel együtt sokkal jobb a hozzáállásuk is. Igaz, lényegesen jobb a felszereltségük – tette hozzá osztálytársa, Androsovits Szimonetta.
Mindketten nehéz szívvel jöttek haza; szívesen maradtak volna még... Farkas Johanna nem is titkolja, hogy külföldön képzeli majd el az életét. Androsovits Szimonetta is gondolkodik rajta, de először itthon szeretné magát kipróbálni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!