Közélet

2014.09.04. 18:27

Az államtitkár hozta a PET centrum finanszírozási szerződését

Szeptember elsejével aláírtam a kaposvári PET CT/MR centrum finanszírozási szerződését. Ezt a jó hírt csupán a távozása előtti percekben jelentette be csütörtökön Kaposváron, az 52. Somogyi Egészségügyi Napokon Zombor Gábor, az Emberi Erőforrások Minisztériuma államtitkára.

Márkus Kata, Fónai Imre

Ennél többet azonban nem sikerült megtudnunk az államtitkár sűrű programja okán arról, hogy ez pontosan mit jelent, mikortól fogad majd betegeket a centrum. Zombor Gábornak ugyanis rövid köszöntője után, még a plenáris ülések kezdete előtt tovább kellett utaznia, így interjú készítésére nem volt módunk.



A csütörtöki megnyitón Zombor Gábor államtitkár az egészségügyi fejlesztések tekintetében Somogyot példaként említette, s kiemelte: az előző ciklusban az egészségügy területére Somogyba 23 milliárd forint érkezett, ebből Kaposvárra 16-17 milliárd, amit rendkívül komoly számnak nevezett. Az egészségügyért felelős államtitkár azt is bejelentette, hogy elkészült az egészségügy finanszírozásának átalakítási terve, amit várhatóan a kormány hamarosan jóvá is hagy. – Az új finanszírozás új dimenziót tud adni a kórházak működésének, a kórházi vezetőknek és az egészségügyi ellátás rendezésének – mondta Zombor Gábor, s azt ígérte, igyekeznek mindent megtenni annak érdekében, hogy újabb források kerüljenek be a rendszerbe.

– Társadalombiztosítás alapú, de a jelenleg meglévő igényeket is kiszolgálni képes, korszerű és szakembereit megtartani képes egészségügyre van szükség – mondta.
Az 52. Somogyi Egészségügyi Napok konferencia az egészségügyi ellátásban dolgozók legnagyobb megyei rendezvénye, amelynek ez alkalommal a Kaposi Mór Oktató Kórház a házigazdája. A konferencia megnyitóján elhangzott: a magyar egészségügy komoly problémákkal küszködő rendszerében elengedhetetlen a benne dolgozók összefogása, együttműködése az ellátás valamennyi szintjén. Napjainkra egyértelművé vált, hogy az ágazatban dolgozók áldozatos munkája teszi lehetővé az ezer sebből vérző, de megújulásra kész rendszer működését.

A két napos konferenciára több mint 250-en regisztráltak az alapellátásban, járóbeteg ellátásban, városi kórházakban, a Kaposvári Egyetem Egészségügyi Centrumában és a Kaposi Mór Oktató Kórházban dolgozó szakdolgozók és orvosok egyaránt. A két nap során 63 előadást és 23 poszter bemutatást tartanak a résztvevők, valamint élő esetbemutatásokra is sor kerül.


„Önöknek köszönhető, hogy még működik a rendszer” – mondta az államtitkár

„Én nem mehetek el innen” – bizonyára nem véletlen, hogy Veres Péternek ezzel a versével kezdődött csütörtökön Siófokon az egészségügyi szakdolgozók kamarájának első országos kongresszusa. – Az egészségügy alapjai az ápolók – fogalmazott Mészáros Magdolna, az ápolási szakmai kollégium elnöke. – Ha az alap sérül, összeomlik az épület, az intézmény. Azt kérjük az államtitkártól, hogy az egészségügyet kősziklára, ne pedig homokra építsék. Ennyi csak a feladat: az ápolás mindenkor élvezzen prioritást.
Tapsot kapott e mondandó, a közel ezer résztvevő egyébként megtapsolta azokat is, akik a kongresszus három napja alatt is dolgoznak a beteggyógyításban (a tanácskozás Siófokra érkező küldötteit még a helyi MÁV-pályaudvar hangosanbeszélője is köszöntötte). A megszólított államtitkár, Zombor Gábor azzal kezdte, hogy korábban tiszteletbeli ápolónak fogadták, s reméli, hogy e pozíciójában is rászolgál a szakma bizalmára.

– Nem kell bemutatni, melyek a problémák az egészségügyben – így  Zombor. – Azt is tudjuk javarészt, hogy mik a megoldások. Ezeket szedjük most csokorba, azon dolgozunk, hogy miképpen teremtsünk forrást. Nagy döntéseket kell hozni, értékelve az elmúlt közel huszonöt évet.
Az államtitkár a kongresszusi résztvevőkhöz szólva azt mondta: – Önök úgy viszonyulnak a hivatásukhoz, hogy ezáltal még mindig működik a rendszer, ez döntően önöknek köszönhető, s annak is, hogy itt vannak Magyarországon.

Zombor Gábor
szerint egy fontos kérdés a sok közül, hogy a diplomás ápolók, valamint a szakasszisztensek tudását, azokét, akik képzik magukat, a mostaninál jobban kihasználja a rendszer, úgy, ahogyan Nyugaton.
Éppen itt az ideje az ápolók munkafeltételein javítani, például megfelelő eszközök beszerzése révén – erre is Mészáros Magdolna hívta fel a figyelmet. Friss kutatási eredményeikről is beszámolt ugyanis a szakmai kollégium elnöke, miszerint 2011-ben az ápolók 45, 2014-ben már 65 százaléka küzdött valamilyen krónikus, leginkább mozgásszervi betegséggel. Az eszközellátottságon, a munkakörülményeken túl érdekes témája volt a kutatásnak az egészségügyi szakdolgozókat érő erőszak növekedése. A felmérés azt mutatja, hogy 87 százalékukat érte már valamilyen atrocitás. – A betegjogok erősödésével lassan esélyegyenlőtlenség alakul ki, míg ugyanis a betegnek számos lehetősége van a jogi orvoslatra, addig az egészségügyi dolgozók leginkább elhallgatják, ha ilyesmi történik velük – mondta Mészáros Magdolna.   

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!