Közélet

2010.11.19. 14:26

Azonnal bezárt és ki se nyit a balatonlellei jachtklub

Felpörögtek az események Balatonlellén: a CIB azonnali hatállyal bezárta a balatonlellei jachtklubot.

Füleki Tímea

Alig hogy kikerült a siófoki Casa Perlás szállodakrach utóéletével foglalkozó anyagunk, sajtóközleményt adott ki a CIB a balatonlellei BL Apartments & Yachtklub azonnali bezárásáról. Mint ismert: ma megjelent anyagunkban leírtuk: a siófoki wellness-szállóhoz hasonlóan a lellei létesítményt is a CIB Bank tulajdonolja. Míg előbbi a nyolc hónappal ezelőtti bezárás után még elvarratlan szálak - az üdülési joggal rendelkezők és a beruházás állami támogatásának visszakövetelése - miatt visszhangos, Lelléről októberben érkeztek először hírek, mégpedig a dolgozók elbocsátása miatt. Akkor még szó sem esett bezárásról, a CIB, mint tulajdonos úgy nyilatkozott: a régi üzemeltetőnek mondtak fel, hogy a létesítmény működése végre az „elvárásoknak megfelelő” legyen. Az alkalmazottak nem is a tulajdonos, hanem az üzemeltető dolgozói voltak.



Az októberi esetkor egyébként névtelenséget kérő volt dolgozó nyilatkozott lapunknak, aki arról beszélt: meglepetésszerűen érte őket az azonnali felmondás. Nem hivatalos információink szerint az illetékes szervek foglakoznak azzal, hogy a jogszerűek voltak-e a munkavállalók elküldésének körülményei, különös tekintettel az esetleges csoportos létszámleépítés követelményeire. Ez azonban a munkáltató, tehát az üzemeltető és nem a tulajdonos felelőssége.



A lellei bezárással kapcsolatban a CIB sajtóközleményt adott ki, melynek - ahogy a korábbi esetekben, úgy most is - változtatás nélküli közléséhez ragaszkodtak. A CIB kommunikációs területének közlése így szól: „Több hétig tartó helyzetelemzés, értékelés és a BLYC kikötő zavartalan működésének biztosítására irányuló erőfeszítéseket követően a CIB Bank döntést hozott a balatonlellei kikötő jövőbeni működtetésével kapcsolatban. Tekintettel arra, hogy a létesítmény nem képes bevételein keresztül saját költségeit fedezni, a CIB üzleti döntése értelmében a kikötő és a szállodakomplexum azonnali hatállyal bezár, és nem nyit ki a következő szezonban.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Fotónk áprilisban készült, amikor nagy reményekkel, pazar eseményen avatták a BL Yachklubban állomásozó legnagyobb balatoni charter flottát
[/caption]

A CIB a hajótulajdonosokat hivatalosan értesítette a fejleményekkel kapcsolatban. 1. A 2010/2011-es téli időszakra vonatkozóan azok a tulajdonosok, akik hajójuk tárolására vonatkozó szerződéssel rendelkeznek az új fenntartóval, a parton tárolhatják hajóikat 2011. március 31-ig. 2. Azok a tulajdonosok, akik nem tudták igazolni a CIB felé, hogy (1) szerződésben álltak a korábbi üzemeltetővel, illetve (2) a szolgáltatásért fizettek a korábbi üzemeltetőnek, 2010. december 15-ig kaptak haladékot a kikötőből való távozásra. A CIB semmilyen díjat nem számolt fel a szerződéssel nem rendelkező tulajdonosoknak a kikötő (fentiekben megjelölt határidőig tartó) használatáért.

Mindezek mellett a CIB dolgozik azon, hogy megtalálja a legmegfelelőbb megoldást a kikötő és szállodakomplexum közép- és hosszú távon fenntartható és transzparens üzemeltetésére vonatkozóan.
A CIB jogi lépéseket is számításba vesz azon korábbi és jelenlegi felekkel szemben, akik a fenti létesítményen keresztül a CIB számára anyagi veszteséget okoztak.”


Ki csábított kit?

„Csábítsd el a Párod” – a BLYC honlapján még ez a csomagajánlat kínálja magát a főoldalon. A december 29-ig szóló ajánlatot a CIB legfrissebb sajtóközleménye írta felül. A siófoki Casának mindenesetre sikerült „elcsábítania” CIB-es párját, a lellei yachtklubot.
Az eset egyébként ismerős bő fél évvel ezelőttről, a Casa Perla idejétmúlt ajánlatai is hasonlóképp díszelegtek még egy ideig a szálloda oldalán. A találgatásokba bocsátkozó volt dolgozók számára nem ez volt az egyetlen hasonlóság, s már az októberi „üzemeltetőváltáskor” biztosra vették a bezárást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!