Közélet

2013.07.27. 07:21

Betegút a várólistán: lerövidíthető a kórházi várakozás

Címkék#Kaposvár

Néhány naptól akár hetekig, s nem ritkán hónapokig terjedhet a kórházi szakrendelések várakozási ideje. Kaposváron az országos átlagnál kedvezőbb a helyzet. Időpont nélkül beülni a váróba: ezt azonban sem egy olvasónk, sem a kórház nem javasolja.

Balassa Tamás

A kórházi várólisták régi ismerőseink. Sok éve már azok szerepelnek rajta, akiknek a szükségessé vált beavatkozás halasztható és tervezhető. Az ortopédiai, szemészeti műtétekre finoman szólva is van idő ráhangolódni: három-négy évet kell várni rájuk. Jellemzően országszerte.
Kaposváron a szakrendelések és a szakambulanciák szoros együttműködésben állnak a Sürgősségi Betegellátó Centrummal. Az azonnali ellátást igénylő betegeket a centrum fogadja és látja el. Amennyiben a betegnél nem okoz egészségkárosodást, ha nem részesül azonnali ellátásban, úgy szakrendelésre kap időpontot, tájékoztatott a protokollról a kórház.



Az elmúlt években a szakrendelések is elkezdték használni az előjegyzési naptárt: részint a finanszírozás korlátai miatt időpontot kell kérni a látogatásukhoz. Ez a betegek jelentős része számára nem probléma, hiszen ha akut panaszuk van, azt a jó felszerelt sürgősségin a fentebb leírtaknak megfelelően rendezik. A betegek azonban abban az idillben szocializálódtak, hogy az egészségügy ingyenes, és azonnal jár minden kezelés mindenhol. Ez azonban még a fejlett világban sincs így. A betegek nyilván erősen szubjektív érzetei szerint azonban a tervezhető mezőbe kerülő ellátásokat mintha egyre távolibb jövőbe tolnák a kapacitásfelelős pénzügyi korlátok.

Pintérné Horváth Ilona júniusban került olyan élethelyzetbe, nem kis részben az ízületeinek a hetek óta elviselhetetlenül fájdalmas állapota miatt, hogy reumatológiai időpontot kellett kérnie. Augusztus 28-ra kapott. A járási nehézség, és egy időközben adódott kéthetes kúralehetőség egy korábban jótékony hatásúnak bizonyult gyógyfürdőben cselekvésre sarkallta. Fogta magát, és szerencsét próbált. Korrektül tájékoztatták a kórházban, ne számítson semmi jóra, az időpontosokat kell hívniuk. Tudta ezt, várt. Aznap hét órát. Közben hárman sem jöttek el az időpontosok közül. A kórház ugyanis nem tud módosítani az előjegyzéseken, az időpont azoké, akik lefoglalták. Az ő felelősségük nagy tehát, hangsúlyozta kérdésünkre az intézmény: ha nem tudnak megjelenni, telefonon feltétlenül jelezzék!

Ha valaki így tett volna a három „nem pontos időpontos” közül, Pintérnének sem kellett volna öt órát várni arra, hogy aztán az igen gyors röntgenen átessen. Annak elemzése, vagyis a diagnózis, a gyógyszerírás, a beutalás másnapra maradt, mert a szakorvost máshová szólította a feladat. Ezt sajnálattal vette tudomásul a beteg, akiben az órák múlásával egyre csökkent az eredeti tudatból fakadó türelem: időpont nélkül jött, sokat kell várnia. Másnapra ebből csak a gyógyulni vágyás határozott öntudata maradt, ami nullára lecsökkentette a kedélyes csevegés esélyét a reumatológián. De végül meglett a gyógyszer, s a fürdőbeutaló.

Az eset oknyomozási lehetőségénél több közérdek látszott lenni abban, hogy megosszuk a tanulságait. A Kaposi Mór Oktató Kórház igazgatótanácsa segített ebben, amikor tájékoztatott: ha a szakrendelési időponttal rendelkező beteg túl hosszúnak találja a várakozási időt, akkor sem javasolt előzetes egyeztetés nélkül felkeresni a szakrendelést.
- Az ellátó egységben történő telefonos érdeklődés során üresedés, változás esetén új, elfogadhatóbb időpontot tudnak javasolni – emelte ki a fontos információt a kórház. Amint azt is hangsúlyozta: a meg nem jelent betegek időpontjának felhasználása tervezetten csak akkor történhet meg, ha a beteg előre lemondja azt. Ezért fontos a tudatos magatartás követése.

 
A szemészet és az ortopédia a legleterheltebb, három hónapot kell várni
 
A belgyógyászaton néhány naptól néhány hétig terjed a várakozási idő. A gyermek-szakrendeléseken a betegség jellegétől függően néhány naptól egy hónapig terjedően adnak időpontot. A szemészet és az ortopédia a legleterheltebb, három hónapot kell várni átlagosan. A bőrgyógyászaton nyáron kevesebben jelennek meg, szabad időpont esetén gyakran még aznap ellátják a betegeket, az év többi részében átlagosan egyhónapos az előjegyzési lista. A fül-orr-gégészeti, a nőgyógyászati és a sebészeti szakrendeléseken egyhetes várakozásra lehet számítani.

A műtéti várólisták egy éven belüliek, kivéve a protézis-beültetéseket
 
Az intézményi várólista egyes beavatkozások esetén változó, esetfüggő. A betegek saját azonosító adataikat használva nyomon tudják követni a kórház honlapján a várólistán aktuálisan elfoglalt helyüket. A betegellátó egységekben tudnak tájékoztatást kérni a műtét várható idejével kapcsolatban. A várólistára kötelezett egyes beavatkozások várakozási ideje Kaposváron a protézis-beültetéseknél 2017, a szürkehályog-műtéteknél és a sebészeti (epe-, hasfali és lágyéksérv-, visszér-) műtéteknél 2014. eleje.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!