Közélet

2014.01.31. 17:04

Csúcsforgalom a baleseti sebészeten az ónos eső miatt

A kaposvári Kaposi Mór Oktató Kórház baleseti sebészetén kéz- és lábsérüléseket tucatszám kezeltek az ügyeletes orvosok-ápolók.

Balassa Tamás

Csúcsforgalmat okozott a megye baleseti sebészetein a péntekre virradó éjszaka leesett ónos eső. Bár a csapadék sok helyen nem haladta meg még az egy millimétert sem, de a fagypont miatt ez elégnek bizonyult ahhoz, hogy az utak és járdák életveszélyessé váljanak. A főutak nagy részén az elősózás, a forgalom és a napsütésnek köszönhető melegedés miatt hamar megszűnt a síkosság, de a gyalogosoknak egész nap rendkívüli óvatossággal kellett közlekedniük. Ez sem mindig volt elég. A kaposvári kórház baleseti sebészetén kéz- és lábsérüléseket tucatszám kezeltek pénteken az ügyeletes orvosok-ápolók. Az időjárás-jelentés szerint szombat reggelig csak elszórtan alakulhat ki gyengébb ónos eső, délutánra azonban kiterjedtebb csapadékzóna érheti el a megyét. Emiatt jelentősebb és tartósabb ónos eső kezdődhet, amit vasárnap havazás válthat. A nagyobb mennyiségű csapadékot a megye nyugati részére ígérik.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) a tartós, több órás ónos eső veszélye miatt csütörtökön 23 óra után adta ki a másodfokú, narancs riasztást Fonyód, Tab, Siófok és Kaposvár járására azzal, hogy a csapadékmennyiség meghaladhatja az egy millimétert. Északon kezdődött az esőzés, ami hamar elérte a megyeszékhely térségét is. Az OMSZ hajnali háromkor aztán minősítette vissza a narancs-fokozatot az elsőfokú, citrom riasztásra.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Csúcsforgalom a baleseti sebészeten
[/caption]
A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság tájékoztatása szerint komolyabb baleset pénteken reggel Homokszentgyörgyön történt, ahol árokba hajtott egy tartálykocsi. A jármű üzemanyagot szállított, ezért a barcsi hivatásos tűzoltókon túl a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat és a műveleti labor is a helyszínre vonult. A műszaki mentés idejére teljes útzárat rendeltek el, a mentést a csúszós, jeges út nehezítette. A balesetben két gyalogos sérült meg, őket a mentők kórházba szállították, tudtuk meg Bázelné Mihályka Szabina megyei katasztrófavédelmi szóvivőtől. A tartályban lévő üzemanyagot végül át kellett szivattyúzni egy másik tartálykocsiba. Az átfejtés idejére teljes szélességében órákra lezárták a 6623-as utat. A Kaposvárról Barcs irányába közlekedőket Kadarkútnál a 68-as úton Lábod felé vagy a ladi elágazónál Szigetvár felé irányították.

Az Országos Mentőszolgálat kaposvári mentésirányításához is sűrűn érkeztek a telefonok pénteken. A gépkocsiforgalom viszonylagos nyugalmáról számoltak be, az átlagos napokhoz képest nem nőtt számottevően a balesetek száma. A gyalogosokat azonban nem kímélte a péntek, sokan elestek a csúszós felületeken. Mentőre óránként négy-öt balesetet szenvedettnek volt szüksége a megyében, sokan családtaggal, személygépkocsikkal is érkeztek a baleseti ambulanciákra.



A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy különösen a szombat délutántól várható ónos eső miatt csak halaszthatatlan teendőkkel induljunk útnak, és kiemelt óvatossággal közlekedjünk gépjárművel és gyalogosan egyaránt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!