Közélet

2014.09.08. 06:22

Egyre több baba kap már kötvényt

Míg tavaly az év első hét hónapjában országosan csupán a nyilvántartásba vett kisbabák tizedének kötöttek babakötvényt, addig az idén már több, mint negyven százalékuknak. Somogyban két és félszer több Start-számlát nyitottak eddig, mint a tavalyi év hasonló időszakában.

Márkus Kata

A Világgazdaság összeállítása szerint az év első hét hónapjában 53 283 gyerek került be a kincstár nyilvántartásába, közülük 21 377-nek nyitottak Start-számlát. S a Start-számlákra az idén már több mint egymilliárd forintot utaltak át. Tavaly viszont az első hét hónapban született több mint 50 ezer kisbaba közül alig több mint ötezernek lett Start-számlája.



Információink szerint Somogyban az idén júliusig ötszáznál több Start-számlát nyitottak. Bettináék is úgy döntöttek, Gergő fiuknak tovább gyarapítják az állam által nyújtott 42 ezer 500 forintot. – A kisfiunk születése óta minden hónapban befizetünk egy bizonyos összeget erre a számlára – mondta Bettina –, reméljük, hogy az itt összegyűlt összeg majd segítséget nyújt a tanulmányainak fedezésére. Sokan mondják, hogy van ennél jobb befektetés is, s ez lehet, hogy igaz. Ám úgy gondoljuk, egyelőre ezt biztonságosan tudjuk fizetni a picinek, s reménykedünk, hogy néhány éven belül esetleg másfajta megtakarítást is megengedhetünk magunknak.

Szilvia és Péter viszont azt mondja, egy darabig tudták havi néhány ezer forinttal gyarapítani az állami segítséget, ám mostanra sajnos ennek már vége. – Mióta itthon vagyok a picivel, pár ezer forintot is megérzünk – mondta Szilvia. – Tisztában vagyok vele, hogy kellene a gyerek jövőjére gondolni, de amikor egyik hónapról a másikra élünk, s alig futja a mindennapi szükségletekre, akkor nem tudunk még erre is költeni. Erről a mostani, szeptemberi hónapról meg ne is beszéljünk, a nagyobb gyereknek a kinőtt ruhák helyett így is jó, ha októberben tudunk néhányat venni.


Éves támogatás is jár


2006. január 1-jétől a magyar állam minden megszülető gyermek javára születésének évében az éves költségvetési törvényben meghatározott összegű támogatást biztosít. Az alap támogatás 2006-ban 40 ezer forint volt, az azt követő években született gyermekeknek pedig 42 ezer 500 forint. Amennyiben a szülő a Start-számlára fizet be, a befizetések után minden évben a befizetett összeg 10 százalékának megfelelő, de legfeljebb évi hatezer forint, befizetések utáni állami támogatást kap. A szülőknek és egyéb természetes személyeknek 2012. október 1-től korlátlan összegű saját befizetésre van módjuk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!