Közélet

2010.10.08. 15:38

Embertelen csalók élősködnek a vörösiszap katasztrófán

Nagy átvágás – csalók gyűjtenek a Magyar Vöröskereszt nevében. Három honlapon a szervezet nevével visszaélve gyűjtenek a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak.

Harsányi Miklós

Gyarmathy László, a Magyar Vöröskereszt (MVK) megyei koordinátora pénteken a Sonline.hu-nak elmondta: az interneten keringenek a felhívások. Teljesen megtévesztőek a honlapok, a vöröskereszt arculatától és szellemiségétől eléggé eltérő oldalakra irányítják az embereket.
– A szöveg humanitárius, s eléggé arra megy ki az egész, hogy hol kell befizetni euróban, dollárban, forintban az adományt – tette hozzá. – Az MVK hivatalos honlapján címe www.voroskereszt.hu., az illetéktelen gyűjtőké pedig .com-ra végződik.



Az MVK pénteken arra hívta fel a figyelmet, hogy csak a saját honlapján, a www.voroskereszt.hu oldalon szereplő információk a valósak. A szervezet az eset kapcsán amúgy már megtette a megfelelő jogi lépéseket.
– Az interneten keringő levélben és az illegális honlapon szereplő, a Magyar Vöröskeresztre hivatkozó gyűjtés keretében utalt adományok nem a szervezethez és a károsultakhoz jutnak el – derült ki az MVK Sonline.hu-hoz eljuttatott közleményéből. A levélben egyébként nem csupán a vöröskereszt, hanem a Magyar Televízió és a Magyar Rádió nevével is visszaélnek az illegális site készítői.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!