Közélet

2014.06.13. 16:21

Fennakadt az ÁNTSZ-szűrőn a Négy testvér forrás

Címkék#Kaposvár

„Bakteriológiailag kifogásolttá” vált a kaposvári Négy testvér forrás vize, információnk szerint kóli baktériumot mutattak ki benne. A fertőtlenítésre tábla figyelmeztet néhány napja. Az ÁNTSZ hétfőn vesz mintát ismét, ebből kiderülhet, megtisztult-e a víz.

B. T.

A Gyertyános-erdőben lévő forrás vizét naponta százan, olykor több százan is fogyasztják a városban. Pintér Ottó, a Sefag Zrt. zselici erdészetének a vezetője elmondta, a népszerű turistacélpont vize jelentős csapadék esetén szinte minden tavasszal problémássá válik a humuszbehordás miatt. Most a vízügyi hatóságtól kértek szakvéleményt, hogy kiderüljön, mi az oka az időnkénti fertőzésveszély kialakulásának. Az erdészet rendszeresen ellenőrzi a minőséget, s ha problémát találnak, elvégzik a csőrendszer fertőtlenítését.

A kormányhivatal népegészségügyi szervezete kérdésünkre pénteken tudatta: a Négy testvér forrás vize a több napos, nagy mennyiségű esőzés miatt (ilyen hetekkel ezelőtt történt) „vált bakteriológilag kifogásolttá. A megismételt vizsgálat jelentős javulást mutatott, ami a forrás természetes öntisztulásának köszönhető. Hétfőn megismétlik a hatósági mintázást.



A források rendszeres minőségi vizsgálatát nem írja elő jogszabály, így a vízminőség változását nem tudják nyomon követni, tájékoztatott a népegészségügyi szervezet. Ezért fontos tudni és a fogyasztás előtt mérlegelni, hogy a források minősége változó, jelentősen befolyásolhatja annak környezetéből, vízgyűjtő területéről származó háttérszennyeződés. Különösen nem javasolják a víz elszállítását, több napi tárolást követő fogyasztását.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!