Közélet

2015.07.17. 05:22

Férfiak is nyugdíjba 40 év munka után? Népszavazás jöhet

Az országban is népszerű az intézkedés, ám Somogyban az országos átlaghoz képest kiemelkedő számú nő élt eddig a 40 év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulás lehetőségével. Most az esélyegyenlőség jegyében egyéni, szakszervezeti kezdeményezésre napirendre került a férfiak 40 évnyi munkaviszony utáni nyugdíjazásának lehetősége is.

Márkus Kata

A Nemzeti Választási Bizottság többször is nemet mondott a referendumra, ám a kúria felülírta a bizottság határozatát: rövidesen Somogyban is kezdődhet az aláírásgyűjtés. S ha összejön a 200 ezer aláírás az országban, népszavazás lesz arról, a férfiak is nyugdíjba vonulhassanak-e 40 után?



A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MSZSZ) határozottan állítja, igen, a férfiakat is megilleti ez a lehetőség. Az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége, a Magyar Szakszervezetek Szövetsége és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma alkotta MSZSZ felkarolta a férfiak negyven év szolgálati idő utáni nyugdíjba vonulásának ügyét. Idő közben pedig a LIGA is csatlakozott a kezdeményezéshez, mondván a nemek közötti esélyegyenlőség helyreállítását szolgálná, ha a férfiakat sem zárnák ki a nyugdíjkedvezményből.

– A MSZSZ egyetért azzal, hogy a nők negyven év után elmehetnek nyugdíjba, támogatja ezt a lehetőséget – egyértelműsítette Svajda József, a MSZSZ somogyi képviseletének vezetője. – Ám az esélyegyenlőség elvét szem előtt tartva a férfiakat is megilleti ez a lehetőség, nem lehet negatívan megkülönböztetni e tekintetben sem őket. A jövő héten Budapesten lesz egyeztetés ez ügyben, november elejéig tart majd az aláírásgyűjtés a népszavazáshoz. Kétszázezer aláírásnak kell összejönnie, ami szerintem meglesz, ha csak a tagságunkra és családtagjaikra gondolok. 

Svajda József ugyanakkor hangsúlyozta, egyik párt támogatását sem fogadják el, ugyanis a férfiak negyven év utáni nyugdíjazásának lehetősége nem politikai ügy. – Rendkívül fontos kérdésről van szó – mondta –, ugyanis szinte mindenkit érint, azokat különösképpen, akiknek régebben valamilyen kedvezménynek köszönhetően lehetőségük volt nyugdíjba vonulniuk, ám mostanra ez megszűnt.
Azoknak, akik a kezdeményezésre a nyugdíjrendszer összeomlását emlegetik, Svajda József azt üzente: az elmúlt 25 évben számos riogatást hallottam már, amiből szerencsére nem lett semmi. – A minimálbér emelésekor például a magyar gazdaság összeomlásával, az IMF kivonulásakor pedig az ország összeomlásával fenyegettek – tette hozzá. – Persze az elöregedés, kivándorlás gond az országban, de összeomlással azért nem kellene riogatni. Többek közt azért sem, mert azt is látni kell: ha 40 év után a férfiak is nyugdíjba mehetnének, akkor átadnák a helyüket a fiataloknak.

A „40 év munka=nyugdíj" szlogennel meghirdetett népszavazási kezdeményezés apropóján megkérdeztük, Somogyban miként éltek a hölgyek a „NŐK 40” év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulás lehetőségével. – Somogy megye az országos adattáblák összehasonlítása alapján arányaiban az egyik kiemelkedő megye, ahol a hölgyek éltek ezzel – tudtuk meg a Somogy Megyei Kormányhivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztályától. – A 2015. januári állománystatisztikai adatok szerint az országosan 120 ezer 532 főből Somogyban 4141-en vonultak így nyugdíjba.

Tájékoztatásuk szerint a „klasszikus” szolgálati időtől eltérően a 40 év meghatározásánál jogosultsági időről beszélünk, fontos, hogy minden jogosultsági idő szolgálati idő, de nem minden szolgálati idő jogosultsági idő. Jogosultsági időnek minősül a kereső tevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal, valamint a terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban és a súlyosan fogyatékos vér szerinti vagy örökbefogadott gyermekére tekintettel megállapított ápolási díjban eltöltött idővel szerzett szolgálati idő. Fontos azonban megjegyezni, hogy a 40 év jogosultsági időn belül minimum 32 év tényleges kereső tevékenységgel járó jogviszonnyal kell rendelkeznie a nők kedvezményes öregségi nyugdíját igénybe venni kívánó ügyfélnek, tehát ebbe nem számítanak bele a gyermekneveléssel töltött idők.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!