Közélet

2014.03.31. 16:23

Gyermekáldás útközben: autóban szült egy nagyatádi nő

Egy személygépkocsiban – Nagyatád és Mike között az út mellett – adott életet gyermekének egy nagyatádi asszony. A városban harmadik éve nincs szülészet, ezért családjával a kaposvári kórházba igyekeztek, de nem sikerült időben odaérniük. A helybeliek szerint nem az első ilyen eset, többen a szülészet visszaállítását követelik Nagyatádon.

K.G.

Útközben jött a váratlan gyermekáldás egy nagyatádi családnál néhány nappal ezelőtt. Amikor a várandós nő érezte, hogy közeledik az idő, autóval indultak el, hogy elérjék a kaposvári Kaposi Mór Oktató Kórházat. Nem hívtak mentőt, mert úgy gondolták, hogy kitartanak, de hirtelen jöttek a fájások, és Mikénél egy nagy súlyú, egészséges kisfiú látta meg a napvilágot. Az anya egyébként maga is az egészségügyben dolgozik, ezért több részletet nem akart elárulni a történtekről.     

Jaklovics Ferenc főorvos egészen 2011. júliusáig vezette a nagyatádi kórház szülészet-nőgyógyászát, amíg meg nem szüntették az osztályt. Magánorvosként azóta is Nagyatádon rendel. Sok hasonló esetről van tudomása:
– Hallottam már több történetet, hogy a várandós asszonyok Nagyatádról indulva nem érték el időben a célt: mentőben, sőt személyautóban szültek. A legutóbbinál súlyosabb kimenetelű esetekről is van tudomásom, sőt halálesetről is, amit előidézett ez a helyzet. A 40-50 kilométeres távolság megtétele alatt törvényszerű, hogy olyan nőknél, akik nem először adnak gyermeknek életet, vagy az úgynevezett rohamos szülésre hajlamosak, a vártnál hamarabb megindulhat és befejeződhet a vajúdás. Csak szerencse kérdése, hogy nem lép-e fel komplikáció, ami akár tragédiához vezethet.

Ez már az osztály megszüntetésekor is előre látható volt. 2011-ben a kórházat működtető vállalkozói kör az egész szülészet-nőgyógyászati osztályt bezáratta volna, de akkor olyan aktív ellenállás bontakozott ki a városon és az intézményen belül, hogy az egynapos sebészetet-nőgyógyászatot meg kellett tartaniuk. Azonban törvény írja elő, hogy alkotmányos joga egy településen élőknek, hogy 40 kilométeren belül kórháznak kell lennie, hogy megfelelő ellátáshoz juthassanak.

Nagyatád-Kaposvár távolság 50 kilométer, így ez még okozhat problémákat kismamának és orvosnak egyaránt. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!