Közélet

2015.02.10. 09:52

Gyöngyöt fűznek, együtt küzdenek méhnyakrák ellen

A kistelepülések sem maradtak ki a méhnyakrák megelőzését szorgalmazó kampányból: Kálmáncsán és Szulokban a körzeti védőnő karolta fel az ügyet, és csatlakozott a Mályvavirág alapítványhoz.

Horváth Diána

A kálmáncsai előadáson sajnos nem tolongtak a nők a hasznos információkért, pedig a tudással megmenthetik az életüket: nemcsak a méhnyak rosszindulatú elváltozásáról volt szó, hanem a mellek vizsgálatai is fontos szerepet kaptak. Az országos tisztifőorvosi hivataltól kapott három, szilikonból készült nagyon élethű műemlő is szolgálta a nők tisztánlátását: az egyik egészséges, a másodikban csak csomók, a harmadikban már előrehaladott állapotban voltak a daganatos elváltozások. Ezeket mindenki kitapogathatta, szakszerűen lépésről-lépésre megtanulhatta, hogyan kell az önvizsgálatot végezni.

Bökönyi Éva körzeti védőnő elmondta, nem az számít, hogy menyien voltak, hanem az hogy ők már tudják, mire kell figyelniük, ezzel az ismerettel tudatosabban élnek majd. Talán mindenki kézen fog valakit és elmennek a szűrésekre is.
– Ma már senkinek sem lenne szabad méhnyakrákban és emlőrákban meghalni – mondta Bökönyi Éva. – Az időben észrevett eltávozást gyógyítani lehet. A méhnyakrák a leglassabban ölő rák, hét-nyolc év alatt alakul ki, ezért fontos évente, maximum három évente nőgyógyászati szűrés, amit már a helyi védőnők is szakszerűen el tudnak végezni. Sajnos ma már nem csak az idősebb generációt érinti a rák. Fiatalon is pont annyi esélyünk van rá, ha nem figyelünk magunkra. Remélem jövőre még többen leszünk, nem kell ahhoz betegnek lenni, hogy tisztán lássunk.



A Mályvavirág alapítvány jelképét, mályvaszínű gyöngyöket fűztek fel egy zsinegre: a gyöngyök a méhnyakrák és a HPV elleni védelmet szimbolizálja.
Ez egy vándorlánc, mindig annál van, aki betegséggel küzd, hogy tudja nincs egyedül, egy közösséghez tartozik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!