Közélet

2015.03.18. 18:06

Hőingadozás: munkában a somogyi mentősök

Címkék#Kaposvár

A hőingadozás sokak szervezetét megviseli. A mentőknek szerdán közel 20 százalékkal volt több a riasztásuk, az egyik idősek otthonában öt ember lett rosszul.

Harsányi Miklós

– Ez az időjárás szinte mindenkit megvisel: fiatalt és időset egyaránt sújthat – mondta egy somogyi mentős. – Szív- és érrendszeri betegségben szenvedőket éppúgy, mint a cukorbetegeket vagy egyéb más egészségügyi gondokkal bajlódó embereket.
Gyengeségérzet, nehéz légzés, szúró érzés: ilyen és ehhez hasonló panaszokkal is segítséget kérhetnek a betegek. Szerémy György, nyugalmazott kaposvári mentőfőorvos azt mondta: a jelenlegi időjárás még a meteorológusoknak is nehezen követhető, pedig ők érzékeny műszereket használnak. A szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknél szívritmuszavar, illetve anginás mellkasi panaszok is előfordulhatnak, s rendkívül kellemetlen tünetek sújthatják a frontérzékenyeket. Fejfájás, szédülés, vérnyomás kiugrás és ájulásérzés: ez is bármikor bekövetkezhet. A pszichésen érzékenyek, akik rendszeresen nyugtatót szednek, rosszabbul reagálhatnak a külvilág ingereire.

– Öt idős ember lett rosszul a napokban a változékony időjárás okozta problémák miatt, de jól felkészült egészségügyi személyzetünk szakszerűen gondoskodott róluk – tájékoztatott Bődör József, a kaposvári Pannon Mentő ügyvezető igazgatója.



Az Országos Mentőszolgálat adatai szerint ugyanakkor a melegebb időjárás nem okozott zavart Somogy mentőellátásában – közölte szerdán Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs- és pr igazgatója. – A riasztások száma a mai napon az átlagosnál mintegy 20 százalékkal magasabb.
Somogy megye szervezett kocsiparkja 33 mentőegységből áll, egyszerre mintegy 80 mentődolgozó (kivonulók és mentésirányítók) vesz részt az ellátásban.
A szakember szerint tekintettel arra, hogy markáns fronthatás az orvosmeteorológusok szerint nem érvényesül, csak az általános figyelmeztetések vannak érvényben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!