Közélet

2012.09.18. 17:28

Ilyen mentőt még nem nagyon láttak Magyarország útjain

Címkék#barcs

Új mentőautó érkezett Somogyba, ami nem csak újdonság, de nagy a minőségi változás egyben a dél-somogyi betegszállításban.

Jeki Gabriella

Az országos közbeszerzésen összesen 23 mentőautót kapott az ország, ebből egyet minden megye. A B típusú mentőautó Barcsra érkezett, hogy egy 13 éves, már öregnek számító, sok kilométert futott gépjárművet váltson le. Mind a külseje, megjelenése, mind a belseje, a belső tudása, jelentős változás az eddigiekhez képest.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A betegszállítást fogja segíteni
[/caption]

A mentésben résztvevő autóknak a törvény szerint tíz éves a futamidejük, a mentőautóknak tizenhárom.- Talán annak köszönhetjük, hogy Barcsra került az autó, hogy itt nincs kórház, így rengeteg a futott kilométerünk - mondta Börzöli Zoltán mentőtiszt, a barcsi állomás főnöke.



- Ez a típusú mentőautó nem a köztudatban elterjedt rohamkocsi, hanem a betegszállítást fogja teljesíteni, a ma Európában elvárt színvonalon.
Az autó legjobb tulajdonsága, hogy a mentéstechnikai felszerelés kívülről is elérhető, így nem a betegtérből kell elővenni a különböző rögzítő felszereléseket, ami jelentősen megkönnyíti a mentősök munkáját.

- A gépkocsivezetők munkahelye, tehát maga a vezetéstechnikai rész is nagyon megváltozott, hiszen mindenféle vezetéskönnyítő eszközök segítenek, a tolatóradartól kezdve, az olyan hangriasztásig, ami jelzést ad, ha az autó tárgyak közelébe ér – tette hozzá az állomásfőnök. - A menetteljesítménye is kiváló, tökéletes dízelmotor hajtja, egyenletes teljesítménnyel, ráadásul látványos, jó fénytechnikával felszerelve.
Az új, feltűnően hangos mentőautó 1,85 méter magas, 1,7 méter széles, a betegtér hossza 2,5 méteres.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!