Közélet

2013.06.27. 07:26

Indul az egynapos szemészet a sebészeten

Címkék#barcs

Az egyik legnehezebb és a legtöbb befektetést igénylő eljárás indul hamarosan Barcson. Az egy napos sebészet palettáján újdonságként megjelenik az egynapos szemészet. A szemlencse beültetések, a szürke hályog műtétekre jelenleg nyolc hónaptól két év a várakozási idő, tehát Barcs a havi 30, illetve évi 400 műtéttel jelentősen tud javítani a betegek várólistáján.

Jeki Gabriella

- Az egynapos eljárások egyik legnagyobb részét fogja a szemészet elfoglalni, a műtétek közel 50 százalékát a szemészek fogják elvégezni – tájékoztatott Kisimre László főorvos-igazgató. - A Kaposi Mór Oktató Kórház szemésze és egy nagykanizsai orvos operál. Ha szemészeti komplikáció vagy szövődmény lépne föl, akkor a Pécsi Tudomány Egyetemmel van megállapodásunk. Ismert, hogy Dél-Somogyban is magas a szembetegek száma. Erre lehet valamelyest válasz az egynapos ellátás, hiszen a szakmai kollégiumok és a szabályok ugyanis egyre több eljárást engednek elvégezni egynapos sebészetben. A tömeges ellátású a szürke hályog mellett lehetnek kisebb beavatkozások, különböző szépészeti-plasztikai műtétek is.



- A várólista a finanszírozottság miatt hosszú, mivel egyre kevesebb az erre fordítható összeg – informált Karaszi Katalin szemész-főorvos. - A magyarok a legutolsó pillanatban mennek csak orvoshoz, például, amikor már nem tudnak autót vezetni. Először a szemészeti szakrendelésen érdemes bejelentkezni, ha a beteg látása és a szemlencse állapota ezt indokolja, bejegyzik műtétre, amire egy-két hónapon belül kerülhet sor.
Folyamatban vannak az ÁNTSZ engedélyek, hamarosan szállítani fogják a műszereket, úgy tervezik, augusztus 5-én lesz az első műtét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!